Έφυγε ο Πέτρος Λεβεντάκος , το « δέκα το καλό» της θρυλικής «πεντάδας» της Παναχαϊκής

Έφυγε ο Πέτρος Λεβεντάκος , το « δέκα το καλό» της θρυλικής «πεντάδας» της Παναχαϊκής

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Πέτρος Λεβεντάκος άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Πάτρας.

Ο Πέτρος Λεβεντάκος υπήρξε ένα από τα ατόφια δεκάρια του ελληνικού ποδοσφαίρου , που παρότι  δεν αγωνίστηκε σε κάποια από τις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ, οι ειδήμονες του ποδοσφαίρου τον έχουν κατατάξει στη χορεία των μεγάλων άσων, ανάμεσα στους Δομάζο, Κούδα, Σιδέρη, Παπαϊωάννου κ.α.

Ο Αρχοντικός κάπταιν των γηπέδων αγωνίστηκε επί σειρά ετών στον Εθνικό Πειραιώς και την Παναχαϊκή. Εκεί μαζί με τους Κώστα Δαβουρλή, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Χρήστο Ρήγα και Βασίλη Στραβοπόδη συναποτέλεσαν την θρυλική «πεντάδα» της ομαδας της αχαϊκής πρωτεύουσας , την οποία οδήγησαν μέχρι την έξοδο στην Ευρώπη.

Η Παναχαϊκή του ουρανού. Ο Πέτρος Λεβεντάκος θα τα λέει με τον Θέμη Ρήγα και τον Κώστα Δαβουρλή.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μόλις πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση της απώλειας του Πέτρου Λεβεντάκου εξέφρασε την λύπη του και δήλωσε:
«Αποχαιρετούμε με θλίψη σήμερα, μια εμβληματική μορφή του ποδοσφαίρου, έναν άνθρωπο που με την απαράμιλλη τεχνική του και το ταλέντο του, καταξιώθηκε ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής.
Ο Πέτρος Λεβεντάκος, ήταν θρύλος της Παναχαϊκής, αφού με την ιστορική παρέα των ποδοσφαιριστών, έφτασαν το πατραϊκό ποδόσφαιρο ψηλά και την Παναχαϊκή μια ομάδα της Ευρώπης.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλειά τους, στην οικογένειά του, τους οικείους και τους φίλους του».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, με την αναγγελία του θανάτου της μεγάλης δόξας του ποδοσφαίρου Πέτρου Λεβεντάκου δήλωσε:
«Ο Πέτρος Λεβεντάκος, πέρα από την υψηλή τεχνική του, ήταν κι ένας από τους πιο ευφυείς Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που με το παιγνίδι και τις επινοήσεις του σκορπούσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.
Η προσφορά του στο Πατραϊκό και το Ελληνικό ποδόσφαιρο ως παίκτης, αλλά και προπονητής είναι ανεκτίμητη και η απώλεια του προκάλεσε μεγάλη λύπη σε όλη την πόλη και στην αθλητική κοινότητα της χώρας.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Γιάννα και στην οικογένεια του».

Το «αντίο» της Παναχαϊκής Γ.Ε. στον Πέτρο Λεβεντάκο

Η ερασιτεχνική Παναχαϊκή εξέδωσε ανακοίνωση για την τεράστια απώλεια του Πέτρου Λεβεντάκου στην οποία αναφέρει: «Λεβεντάκος: Ένα κομμάτι της ιστορίας της Παναχαϊκής έφυγε από τη ζωή.
Καλό Ταξίδι Πέτρο, πάντα θα σε θυμόμαστε. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του».

Η κηδεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, στις 11 το πρωί , στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας Πατρών.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Λεβεντάκος

Το « δέκα το καλό» της Παναχαϊκής και μέλος της χρυσής πεντάδας που οδήγησε τους “κοκκινόμαυρους” στα σαλόνια της Ευρώπης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1945 στην Πάτρα και ξεκίνησε την καριέρα του το 1962 από την Παναχαϊκή.

Το 1965 πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό Πειραιώς, στον οποίο έμεινε ως το 1971 και επέστρεψε στην ομάδα της Πάτρας με απόφαση του τότε ΓΓΑ της χούντας, Ασλανίδη, «για να τονωθεί το επαρχιακό ποδόσφαιρο».
Το δεύτερο πέρασμά του από την Παναχαϊκή διήρκεσε τέσσερα χρόνια, κατά το οποίο αποτέλεσε μαζί με τους Δαβουρλή, Ρήγα, Στραβοπόδη και πολλούς άλλους, μέλος της μεγάλης ομάδας των κοκκινόμαυρων, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση του Πρωταθλήματος την σεζόν 1972-73 και την έξοδο στην Ευρώπη. Το 1975 αποχωρεί από την Πάτρα και αγωνίζεται για έναν χρόνο στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα που καταλαμβάνει την 5η θέση του Πρωταθλήματος τη σεζόν 1975-76. Το 1976 συνέχισε την σταδιοδρομία του στην άλλη μεγάλη ομάδα της Πάτρας, τον Α.Π.Σ. Πάτραι, με τον οποίο αγωνίστηκε για 3 χρόνια. Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, ασχολείται με την προπονητική έχοντας περάσει από ομάδες όπως ο Α.Π.Σ. Πάτραι ,ο Ναυπακτιακός Αστέρας, ο Α.Ο. Κέρκυρα, , η Πρέβεζα , ο Παναργειακός , ο Φωκικός Άμφισσας , ο Πέλοπας Κιάτου κ.α.
Τη σεζόν 2008/09 είχε διατελέσει γενικός αρχηγός της Παναχαϊκής, ενώ τελευταία φορά ήταν προπονητής στον Ολυμπιακού Πύργου το 2010.

Δείτε το αφιέρωμα στον Πέτρο Λεβεντάκο απο την εκπομπη Θρυλικές Ιστορίες του Αντώνη Γλύκα

Google+ Linkedin