Έβαλαν νότες στη διεκδίκηση της επιβίωσής τους

Έβαλαν νότες στη διεκδίκηση της επιβίωσής τους

Έβαλαν νότες στον αγώνα τους και συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (3/6), με μουσικά όργανα, στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι ότι «δεν χωράμε πια στο σύστημα, αυτό θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό». Με κινούμενη ορχήστρα πραγματοποίησαν, στη συνέχεια, πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας κατ’ αρχήν «την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα», καταγγέλλοντας την «ιδρυματοποίηση της τέχνης και την κερδοφορία των λίγων και ισχυρών» με πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού.

Στη συγκέντρωση ενώθηκαν μουσικοί (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) μαζί με χορευτές (Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού ΣΕΧΩΧΟ), εικαστικούς (Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ηθοποιούς (ΣΕΗ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ΠΟΘΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα ΣΕΘΕΑ.

Τα σωματεία καταγγέλλουν το υπουργείο Πολιτισμού ότι «με αφορμή την επιλεκτική στήριξη των καλλιτεχνών μέσα από επιχορηγήσεις, διαμορφώνει τις εργασιακές σχέσεις, υποχρεώνει τους δημιουργούς σε άνευ όρων παράδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για πέντε έτη, αναβαθμίζει τα μεγάλα ιδρύματα στον χώρο του πολιτισμού, ενώ ο ασαφής τρόπος που δημιουργείται το μητρώο καλλιτεχνών, τελικά θα αποκλείσει εργαζόμενους από την εργασία».

Η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη ακόμα κι από την κρίση του 2009, με καταργημένη τη συλλογική σύμβαση σε κάθε χώρο, λένε οι καλλιτέχνες και ζητούν σαφή και συμπεριληπτικό προγραμματισμό για την επαναλειτουργία του Πολιτισμού.

Αυτό που ετοιμάζουν για την συνέχεια, είναι ένα πικρό ποτήρι για μας τόνισε ο Δημήτρης Αντωνιάδης αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο νομοθέτησαν πρόσφατα την παροχή επιχορηγήσεων προς τις θεατρικές επιχειρήσεις. «Δώδεκα με δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ σε κάθε επιχειρηματία, εκ των οποίων το 20% μοιράζεται στους συντελεστές μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις με έξι ηθοποιοί. Δηλαδή 400 με 600 ευρώ στην καλύτερη, χωρίς πληρωμένες πρόβες και χωρίς ασφαλιστική εξασφάλιση, μέσα από ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα αναφέρει πως η αμοιβή θεωρείται δίκαιη και εύλογη». (Διαβάστε εδώ την Ομιλία του Δημήτρη Αντωνιάδη στα Προπύλαια)

«Δε θα τους δώσουμε τις ζωές μας. Να πληρώσουν αυτοί που έχουν και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Δεν είναι φιλανθρωπία οι χορηγίες των μεγάλων ιδρυμάτων και των επιχειρηματικών ομίλων που κρύβονται πίσω τους. Είναι απόδειξη της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος που ζούμε» επεσήμανε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος. (Διαβάστε εδώ την Ομιλία του Βασίλης Παρασκευόπουλου στα Προπύλαια)

kallitexnes diamarturia 7kallitexnes diamarturia 8kallitexnes diamarturia 9kallitexnes diamarturia 10kallitexnes diamarturiakallitexnes diamarturia1kallitexnes diamarturia2kallitexnes diamarturia3kallitexnes diamarturia4

Google+ Linkedin