Vo Euganeo : Αυτή η ιταλική πόλη εξαφάνισε τον κορονοϊό σε 14 ημέρες

Μία μικρή πόλη της Ιταλίας κατάφερε να εξαφανίσει τον κορονοϊό, φτάνοντας πλέον στον πολυπόθητο αριθμό μηδέν για τα νέα κρούσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρόκειται για την κωμόπολη Vo Euganeo, με πληθυσμό περίπου 3.500 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην πολύπαθη Βόρεια Ιταλία.

Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ένα κύμα κρουσμάτων εμφανίστηκε στην εν λόγω περιοχή και λίγο μετά ακολούθησε και ο πρώτος θάνατος.

Το αποτέλεσμα; Να μπει ολόκληρη η πόλη σε καραντίνα. Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει από την πόλη, ενώ τα αγαθά (φάρμακα και τρόφιμα) μπορούσαν να φτάσουν εκεί μόνο εφόσον έπαιρναν άδεια από τον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης στην Padova. Στην συνέχεια, και οι 3.300 κάτοικοι, ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα, εξετάστηκαν για τον κορονοϊό στις 6 Μαρτίου.

Αυτό οδήγησε στην πιο αυστηρή καραντίνα όσων είχαν μολυνθεί προτού καν ακόμη εμφανίσουν συμπτώματα της μόλυνσης και έτσι βοήθησαν στην περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Έτσι, μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός είχε εξαλειφθεί από την κοινότητα. Αυτή η μαζική εξέταση αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό την δεδομένη χρονική στιγμή και από αυτούς, περίπου οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα όταν βρέθηκαν θετικοί.

Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και της καραντίνας των μολυσμένων ασθενών, μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Το Vo Euganeo  δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Όλοι οι κάτοικοι της πόλης εξετάστηκαν για κορωνοϊό είτε είχαν συμπτώματα είτε όχι
Στον πρώτο γύρο των τεστ, 89 άτομα στην πόλη αυτή βρέθηκαν θετικοί. Στον δεύτερο γύρο της εξέτασης, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων είχε μειωθεί σε 6. Λόγω του συνδυασμού της καθολικής εξέτασης και της καραντίνας ολόκληρης της πόλης, το Vo Euganeo  κατάφερε να ξεφύγει από την μάστιγα του κορωνοϊού που σαρώνει την υπόλοιπη Ιταλία. Κι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με ποσοστό 100% ανάκτησης για όσους είχαν μολυνθεί προηγουμένως.

Γράφοντας γι’ αυτή την περίπτωση, ο Αντρέα Κριστάνι, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή των τεστ, και ο Αντόνιο Κασόνε, πρώην διευθυντής του τμήματων λοιμωδών νοσημάτων στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας, δήλωσαν:

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μια πολλά υποσχόμενη πιλοτική μελέτη έδωσε αποτελέσματα που μπορεί να είναι διδακτικά για άλλες χώρες που προσπαθούν να ελέγξουν τον κορωνοϊό. Από τις 6 Μαρτίου, μαζί με ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα και του Ερυθρού Σταυρού, κάναμε τεστ σε όλους τους κατοίκους του Βο, μιας πόλης 3.000 κατοίκων κοντά στην Βενετία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα, ούτε έδειξαν σημάδια μόλυνσης και εμπόδισαν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Με αυτό τον τρόπο εξαλείψαμε τον ιό σε λιγότερο από 14 ημέρες».

Μέσα σε 14 ημέρες από την καραντίνα, το Vo Euganeo δεν είχε κανένα κρούσμα κορονοϊού
Γιατί βοήθησε τόσο πολύ η στρατηγική που ακολούθησε αυτή η ιταλική πόλη
Όπως φαίνεται από την ιταλική αυτή πόλη, η εξέταση όλης της κοινότητας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του αριθμού των ανθρώπων που πραγματικά έχουν τον κορωνοϊό και του αριθμού των ατόμων που το μεταφέρουν. Ο βασικός παράγοντας είναι πως το τεστ μόνο εκείνων που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού δίνει μόνο έναν ασαφή και παραπλανητικό δείκτη όχι μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν κολλήσει αλλά και για το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

Μπορεί βέβαια να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια στρατηγική εξέτασης σε μια μεγάλη πόλη ή σε μια ολόκληρη χώρα, αλλά μπορεί να είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης σε μικρές περιοχές όπου οι μολύνσεις εξαπλώνονται γρήγορα. Αυτό φυσικά, ως αποτέλεσμα, θα βοηθήσει στην αποφυγή του κινδύνου υψηλής ζήτησης στα νοσοκομεία.

Το παράδειγμα της μαζικής εξέτασης στο Vo Euganeo αντικατοπτρίζει την πρόσφατη δήλωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Έχουμε ένα απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες – τεστ, τεστ, τεστ» δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα. «Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τις ύποπτες περιπτώσεις. Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία με δεμένα τα μάτια».

Google+ Linkedin