Reuters: H Ελλάδα είναι ο βασικός κόμβος για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ship-to-ship

Reuters: H Ελλάδα είναι ο βασικός κόμβος για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ship-to-ship

Οι αφίξεις ρωσικού πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς οι κυρώσεις στη Μόσχα έχουν ωθήσει τους πλοιοκτήτες σε εξέυρεση νέων μεθόδων εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου, μέσω φορτώσεων από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship), σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Refinitiv, τον Απρίλιο, οι αποστολές φορτίων ρωσικού πετρελαίου με προορισμό την Ελλάδα, έφτασαν κοντά στις 900.000 τόνους, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τον Μάρτιο.
Το μεγαλύτερο μέρος ξεκίνησε από ρωσικά λιμάνια με προορισμό την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Καλαμάτας.

Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, κάνοντας λόγο για «ζήτημα που αφορά δραστηριότητα ιδιωτικών εταιρειών».

Οι έμποροι σημειώνουν ότι το fuel oil –παράγωγο της διύλισης αργού πετρελαίου- αποθηκεύεται και αναμειγνύεται στα ανοικτά σε τάνκερ αποθήκευσης και στη συνέχεια φορτώνεται από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship) για επανεξαγωγή.

Μολονότι δεν είναι μη σύνηθες το fuel oil να φορτώνεται στα ανοικτά των ελληνικών ακτών για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, το επίπεδο της εν λόγω δραστηριότητας εκτινάχθηκε δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα για Απρίλιο, ανέφερε πηγή της ενεργειακής βιομηχανίας.

Το τάνκερ “Evridiki”, το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 130.000 τόνων, φόρτωσε ρωσικό fuel oil στα μέσα Απριλίου ανοικτά της Καλαμάτας, ανέφεραν δύο ναυτιλιακές πηγές στο Reuters. Το πλοίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς τον συγκεκριμένο προορισμό, με τις αφίξεις να αναμένεται να εκτιναχθούν σε περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαϊκών στοιχείων Vortexa.

Ένα άλλο τάνκερ ελληνικών συμφςρόντων, το “Okeanos”, με την ίδια χωρητικότητα φορτίου, φόρτωσε fuel oil στα ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου και τώρα κατευθύνεται προς την Ινδία, σημειώνει το ρεπορτάζ του Reuters και συνεχίζει: «Το “Kriti King”, το οποίο φόρτωσε φορτίο 130,000 τόνων fuel oil ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου, κατευθύνεται προς την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv».

Ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι οι πωλητές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζουν τις δραστηριότητες ship-toship, τόσο στο Ρότερνταμ, όσο και κοντά στην ισπανική Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, δεδομένου ότι διαμαρτυρίες ακτιβιστών, εμπόδισαν τέτοιες δραστηριότητες στη Δανία.

πηγή: Reuters

Google+ Linkedin