Goldman Sachs: Στα 2 τρισ. το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Goldman Sachs: Στα 2 τρισ. το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Στα δύο τρισ. ευρώ υπολογίζει το επιπλέον κόστος της ενεργειακής κρίσης η Goldman Sachs, κάνοντας μια τρομακτική πρόβλεψη για τους λογαριασμούς που θα κληθούν να επωμισθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες αν δεν υπάρξουν κρατικές παρεμβάσεις.

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ (δύο τρισεκατομμύρια δολάρια) στην κορύφωσή τους στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, έγραψαν οι αναλυτές, με επικεφαλής τους Αλμπέρτο Γκαντόλφι και Μαφάλντα Πομπέιρο, σε έκθεσή τους. «Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης», σημείωσαν. «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970», ανέφεραν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, σύμφωνα με την Goldman. Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται – συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος – θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επιβάρυνση των τιμών των μετοχών με την εξομάλυνση της αύξησης των δασμών, τον περιορισμό της βραχυπρόθεσμης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και την εκτόνωση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμιστικού κινδύνου, έγραψαν οι αναλυτές.

Το πλαφόν στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας

Υπό την ασφυκτική πίεση που προκαλούν στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, πλέον είναι πάνω στο τραπέζι όλα τα σενάρια για μείωση στο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν ανώτατα όρια (πλαφόν) στις τιμές φυσικού αερίου καθώς και αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν έκτακτους φόρους στα ενεργειακά κέρδη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εισαγωγή πλαφόν στην ενέργεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο ευρωπαϊκό μπλοκ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ενέργειας και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, ενώ θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στη φορολόγηση υπερκερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Google+ Linkedin