ANOIXTA BIBΛΙΑ

ANOIXTA BIBΛΙΑ

Του Σωτήρη ΣΑΛΗ

H σημερινή μας καταγραφή μας οδηγεί σε ένα αρκετά ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό αφιέρωμα για την πατρίδα μας και μάλιστα όχι σε Ευρωπαϊκό η αμερικανικό μέσο επικοινωνίας αλλά ασιατικό. 

Σε ένα κρατικό κανάλι της Ιρανικής τηλεόρασης υπάρχει μια εβδομαδιαία εκπομπή όπου παρουσιάζονται σημαντικά έργα ξένων λογοτεχνών και αναλύεται το έργο τους. Η εκπομπή ονομάζεται  Ανοιχτά βιβλία. Πριν σχεδόν ένα μήνα η εκπομπή είχε αφιέρωμα σε Έλληνες λογοτέχνες της σύγχρονης λογοτεχνικής περιόδου της πατρίδας μας και όχι μόνο.

Στο video που ακολουθεί ο Ardeshir Rostami και ο Ehsan Rezaei, μαζί με τον Soroush Sehat, μιλούν για τον ελληνικό πολιτισμό, ειδικά για την ποίηση και για την επιρροή που είχε η αρχαία φιλοσοφία και ο πολιτισμός της στη λογοτεχνία άλλων χωρών, αναλύοντας τις ρίζες των λέξεων που εισήλθαν στην περσική γλώσσα από την Ελλάδα.

Η εκπομπή ξεκινάει παρουσιάζοντας την Ιλιάδα και την Οδύσσεια όπου υποστηρίζει ότι το έργο του Ομήρου είναι το απόλυτο ποίημα της ανθρωπότητας και συνεχίζει διαβάζοντας αποσπάσματα  από τον Όμηρο. Πιο κάτω η συζήτηση περνάει από το τον Αντώνη Σαμαράκη και καταλήγει στον Νίκο Καζαντζάκη. Ολόκληρο το έργο του Καζαντζάκη είναι μεταφρασμένο στην περσική γλώσσα και τα έργα του βρίσκονται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Τεχεράνης. 

Στο δεύτερο μέρος της δίωρης εκπομπής η συζήτηση έρχεται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου. Ο παρουσιαστής αναλύει το έργο του συγγραφέα και απαγγέλει ποιήματα λέγοντας ότι ο Ρίτσος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Και η εκπομπή αυτή τελειώνει με απαγγελίες και αναγνώσεις από τα έργα των δύο μεγάλων Ελλήνων. Του Καζαντζάκη και του Ρίτσου.

Το γεγονός αυτό ο καθένας μπορεί να το αξιολογήσει με το δικό του τρόπο ή σκεπτικό. Σίγουρα όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι αυτό που πολλές φορές εμείς οι νεοέλληνες φαίνεται να έχουμε ξεχάσει για κάποιους είναι κάτι πάνω στο οποίο χτίζουνε την ιστορία τους και την πορεία τους προς ανώτερα μονοπάτια. Και αυτά είναι οι αξίες, τα ιδανικά, τα οράματα, οι αλήθειες και η μνήμη.

Και αυτά δεν εκφράζονται με θεάματα και τυμπανοκρουσίες. Αρκεί να είναι ελεύθερη η μνήμη η σκέψη και η βούληση και αυτόνομα να δουλεύουν αρμονικά για μια καλύτερη ζωή.

Google+ Linkedin