«17 Χωριά», το νέο οίνο-εστιατόριο της Νεμέας

«17 Χωριά», το νέο οίνο-εστιατόριο της Νεμέας

«17 Χωριά», το νέο οίνο-εστιατόριο της Νεμέας όπου τα ντόπια προϊόντα παντρεύονται με τις καλύτερες ετικέτες οίνου της περιοχής. Το μαγαζί δείχνει το δρόμο και για άλλα country restaurants που στοιχηματίζουμε ότι θα ανοίξουν στο εγγύς μέλλον.

Τα «17 Χωριά»  άνοιξαν λίγο πριν τις γιορτές στο κέντρο της πόλης της Νεμέας ο Κώστας Τουλουμτζής (γνωστός από την Enoteca του Χαλανδρίου του 1993 με την κάβα των 7.000 φιαλών. Επίσης, ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων) με τον Μένιο Τουρλότο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Αντίκα που λειτουργούσε μέχρι πρότινος στον ίδιο χώρο.
Το όνομα που επέλεξαν οι δυο συνέταιροι παραπέμπει στα δεκαεπτά χωριά* που περιλαμβάνει η αμπελουργική ζώνη της ΠΟΠ Νεμέα.
Το πρώτο που αντικρίζει κανείς στα «17 Χωριά», ακόμα πριν μπει στη σάλα, είναι ένα υπερυψωμένο, μικρό κελάρι, που προορίζεται για πιο «κατανυκτικές», privés γευσιγνωσίες, σε ένα κοντινό μέλλον, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το project, κάτι που αναμένεται να συμβεί γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου. Γύρω-γύρω φιάλες κρασιού κι ένα μόνο μοναστηριακό τραπέζι στη μέση. Αντίθετα ο κυρίως χώρος, που θυμίζει αγροτόσπιτο, είναι πολύ φωτεινός, οικείος και ανοιχτόκαρδος. Παντού κυριαρχεί το σκουρόχρωμο ξύλο, από τα γυμνά τραπέζια και τις καρέκλες μέχρι τις εταζέρες στους τοίχους που είναι γεμάτες παλιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και αγροτικά εργαλεία άλλων εποχών που δημιουργούν ένα περιβάλλον που προδιαθέτει για να απολαύσει κανείς το κρασί του.

Τα πιάτα στον κατάλογο, δεκαεπτά κι αυτά στο σύνολό τους, αναφέρονται ένα-ένα ονομαστικά στα χωριά της ζώνης*, έχουν μαγειρευτεί έτσι που να δίνουν το προβάδισμα στο κρασί παρότι δεν υστερούν γευστικά. Δεν το υπερκαλύπτουν, δεν βγαίνουν μπροστά, το συνοδεύουν. Ενδεικτικά αναφέρω τα κεφτεδάκια του καλωσορίσματος με τη διακριτική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που στέκεται διακριτικά πλάι στο Αγιωργήτικο. Δυο σαλάτες τις «Αρχαίες Κλεωνές» με ντομάτα, τριμμένο ψωμί, κρεμμύδι και βασιλικό – οι ιταλοτραφείς ίσως να έλεγαν πως τους θυμίζει την panzanella της Τοσκάνης – αλλά και την “Ασπρόκαμπος” όπου η ψητή στη σχάρα φλαμπουρίτσα, ένα ημίσκληρο, χειροποίητο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα από την περιοχή, συνδυάζεται με τσιγαριστά χόρτα και ντόπιο λουκάνικο. Το «Καστράκι», ένα γευστικότατο ριζότο με βασιλομανίταρα. Ο «Μποζικάς», τα αρνίσια παϊδάκια με χόρτα εποχής. Το «Πετρί», μια tagliata Black Angus με φασόλια Σκοτεινής (χορόζι) και μανιτάρια. Επιδόρπια δεν προτείνονται ακόμα, παρά τους κάποιους επιδόρπιους οίνους του καταλόγου.

Στα «17 Χωριά» συμμετέχουν στον κατάλογο σχεδόν όλοι οι παραγωγοί της περιοχής, καθώς και οι τοπικές μπίρες. Σχεδιάζουν όμως να διευρύνουν τη λίστα τους, πέραν των πελοποννησιακών οίνων, με ελληνικά κρασιά και άλλων περιοχών και με κάποιες επιλεγμένες διεθνείς ετικέτες.

*Τα δεκαεπτά χωριά της ζώνης ΠΟΠ Νεμέα είναι: Αηδόνια, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι, Λεόντιο, Μποζικάς, Νεμέα, Πετρί, Τιτάνη, Ψάρι, Γυμνό, Κεφαλάρι και Μαλανδρένι.

Google+ Linkedin