1η Ιουνίου 1930: Η πιο ευρεία νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων», μέχρι και σήμερα

1η Ιουνίου 1930: Η πιο ευρεία νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων», μέχρι και σήμερα

Πριν από ακριβώς 91 χρόνια, ο Παναθηναϊκός συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 8-2 στη Λεωφόρο, σημειώνοντας την πιο ευρεία νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων», μέχρι και σήμερα.

Ήταν 1η Ιουνίου του 1930 όταν ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε στη Λεωφόρο τον Ολυμπιακό, που κατέβηκε στον αγώνα ως απόλυτο φαβορί, για το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες που θα έκρινε τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς. Ο τίτλος αυτός, μάλιστα, θα ήταν ο πρώτος για όποιον τον κατακτούσε, καθώς το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας είχε κατακτηθεί από τον Άρη το 1928.
Οι φίλοι του Ολυμπιακού ήταν τόσο σίγουροι για την επικράτηση της ομάδας τους στη Λεωφόρο και για αυτό τον λόγο έφθασαν με πομπή από τον Πειραιά κρατώντας ένα φέρετρο, με το οποίο ήθελαν να «κηδέψουν» τον Παναθηναϊκό μετά τη λήξη του «αιώνιου» ντέρμπι.
Οι παίκτες του «τριφυλλιού», όμως, είχαν διαφορετική άποψη και με μπροστάρη τον Άγγελο Μεσσάρη σκόρπισε στο γήπεδο τον αντίπαλό του, σημειώνοντας 8 τέρματα. Σκόρερ για τους «πράσινους» ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού (σ.σ. Μεσσάρης) με 2 γκολ, όσα πέτυχαν και οι Μίμης Πιερράκος και Διομήδης Συμεωνίδης, ενώ ένα γκολ σημείωσε και ο Αντώνης Μηγιάκης, με τον αμυντικό του Ολυμπιακού, Φίλιππο Κουράντη να πετυχαίνει αυτογκόλ.
Για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, που μαζί με τα αδέρφια του, Ντίνο, Βασίλη και Λεωνίδα, αποτελούσαν τη θρυλική τετράδα των Ανδριανοπουλαίων.
Τα 8 γκολ που δέχτηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν ήταν τα μοναδικά, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα τα βασικά του στελέχη είχαν αγωνιστεί με την Εθνική απέναντι στη Ρουμανία, όπου είχαν ηττηθεί με 8-1. Ο προπονητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής, Γιαν Κοπσίβα, δεν είχε καλέσει παίκτες του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τους Ρουμάνους και το πλήρωσε η ομάδα του με την κόπωση που έβγαλε στο παιχνίδι της Λεωφόρου.
Από την άλλη, ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Γιόζεφ Κίνσλερ, ευτύχισε να έχει στη διάθεσή του έναν δαιμονισμένο Άγγελο Μεσσάρη, ο οποίος έγινε και σύνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού: «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».
Οι Πειραιώτες φίλαθλοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους από την συντριβή από τον «αιώνιο» αντίπαλο και κατέστρεψαν το φέρετρο που είχαν κουβαλήσει, χρησιμοποιώντας τα κομμάτια του για να προκαλέσουν τα πρώτα επεισόδια που καταγράφηκαν ποτέ σε ποδοσφαιρικό γήπεδο!
Ευτυχώς τα επεισόδια δεν ήταν μεγάλης έκτασης, με την ΕΠΟ πάντως να ορίζει τη ρεβάνς στο γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη, φοβούμενη τυχόν επεισόδια στο «Ποδηλατοδρόμιον», το σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης»
Οι «πράσινοι» νίκησαν τον Ολυμπιακό και στη Θεσσαλονίκη με 2-1 και κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με το επόμενο να έρχεται 19 χρόνια αργότερα!

Οι συνθέσεις των ομάδων στο ιστορικό 8-2 της Λεωφόρου

Παναθηναϊκός (Κίνσλερ): Αργυράκης Μ. Βασιλείου, Σ. Πιερράκος, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Αγγ. Μεσσάρης, Δ. Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Δ. Πιερράκος.
Ολυμπιακός (Κοπσίβα): Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Μ. Λεκκός, Κ. Τερζάκης, Ντ.Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος

Google+ Linkedin