Όταν ο Παττακός έκανε συστάσεις στον θρυλικό «Φόντακα», Γιώργο Σιδέρη

Όταν ο Παττακός έκανε συστάσεις στον θρυλικό «Φόντακα», Γιώργο Σιδέρη

Με αφορμή το σημερινό ντέρμπι των αιωνίων ( στις 19:30 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για την 3η αγωνιστική των play off) ας κάνουμε μια αναδρομή στην προϊστορία των αγώνων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και ας θυμηθούμε το πρώτο «ντέρμπι των αιωνίων» επί χούντας.

Ήταν 22 Νοέμβρη του 1967. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν στο «γύψο», αφού η χούντα των Συνταγματαρχών είχε «σκεπάσει» τα πάντα στη χώρα μας, ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η προσέλευση των οπαδών ήταν μαζική, όπως μαζική ήταν και η παρουσία της αστυνομίας, που ήταν «κουρδισμένη» να ελέγχει τα πάντα.

Άλλωστε, οι αγώνες ποδοσφαίρου λόγω του ότι το σπορ ήταν λαοφιλές, βρίσκονταν πάντα στο… μικροσκόπιο των πραξικοπηματιών,αφού σε τέτοιες εκδηλώσεις πάντα ελλόχευε η πιθανότητα να ξεσπάσουν αντιχουντικές διαδηλώσεις.

Αναμενόμενα λοιπόν τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντια…

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να αγωνίζονται με περίσσιο πάθος για τη νίκη και να χαρίζουν στιγμές έντασης στους φιλάθλους που το παρακολουθούσαν.

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Λουκανίδη και ο πρωταθλητής τότε Ολυμπιακός προσπαθούσε να ισοφαρίσει , με τους ποδοσφαιριστές να πέφτουν παθιασμένα πάνω στην μπάλα.

Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, ένας αστυνομικός μπαίνει στο γήπεδο…πάει προς το μέρος του Γιώργου Σιδέρη και λέει στον μεγάλο στράικερ του Ολυμπιακού να τον ακολουθήσει μέχρι τα επίσημα, εκεί όπου καθόταν ο Στυλιανός Παττακός.

«Παίξε πιο ήρεμα, είσαι πολύ σκληρός» του είπε ο εκ των αρχιπραξικοπηματιών της χούντας των συνταγματαρχών, που εκείνη την εποχή εκτελούσε χρέη υπουργού Εσωτερικών.

Ο θρυλικός «Φόντακας» του απάντησε: «Παίζω απλά δυνατά, όχι σκληρά. Το ποδόσφαιρο είναι δυναμικό άθλημα».

Google+ Linkedin