Χιλή: Χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία για τα θύματα της δικτατορίας

Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε μια μερίδα των διαδηλωτών και αστυνομικούς

Περίπου 5.000 Χιλιανοί συμμετείχαν χθες στο Σαντιάγο στην ετήσια πορεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990), μετά την ολοκλήρωση της οποίας ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε μια μερίδα των διαδηλωτών και αστυνομικούς.

Η πορεία, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικογένειες ανθρώπων που φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, γίνεται κάθε χρόνο περί την 11η Σεπτεμβρίου.

Ήταν την 11η Σεπτεμβρίου 1973 που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χούντας, άλλοι πανό με τα οποία απαιτούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για ανθρώπους που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.

Ο απολογισμός της δικτατορίας του Πινοτσέτ ανέρχεται σε περίπου 3.200 νεκρούς και εξαφανισμένους, ενώ περίπου 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η πορεία ολοκληρώθηκε όπως κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της πόλης, στο βόρειο τμήμα του Σαντιάγο, γύρω από το οποίο μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε σταθμούς του μετρό, μια κλινική, υποκαταστήματα και αυτόματα μηχανήματα τραπεζών και πρατήρια βενζίνης, ενώ έστησαν οδοφράγματα.

Η αστυνομία, η οποία είχε αναπτύξει μεγάλη δύναμη για την πορεία, έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να τους διαλύσει.

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 25 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Google+ Linkedin