«Τόσο πολλούς αστυνομικούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή των τανκς»

«Τόσο πολλούς αστυνομικούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή των τανκς»

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτριος Κ.Μαυροσκούφης, κάνει λόγο για εικόνες από ένα ζοφερό παρελθόν με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την παρέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ακριβώς ένα μήνα πριν είχα εκδώσει μια ανακοίνωση με αφορμή τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην Εγνατία, μπροστά στον ανδριάντα του Βενιζέλου, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών μας για την τότε επικείμενη ψήφιση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Εκεί έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι “θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων», τόνιζα ότι “η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας” και με την ιδιότητα του δασκάλου και του παιδαγωγού για πάνω από σαράντα χρόνια συνιστούσα, κυρίως προς τους μεγαλύτερους και τους ιθύνοντες,ψυχραιμία.

[…] Κάποιοι και κάποιες ενοχλήθηκαν τότε από την ανακοίνωσή μου. Κάποιοι και κάποιες μου έστειλαν μηνύματα σε οξύ και οργίλο τόνο, ανακαλώντας με στην τάξη. Δυστυχώς για κείνους κι ακόμη δυστυχέστερα για τη δημοκρατία μας οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν σύντομα. Η χθεσινή παρουσία εκατοντάδων αρματωμένων αστυνομικών κάθε κατηγορίας μέσα στο Πανεπιστήμιο(τόσο πολλούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή του Ευάγγελου Σδράκα, του πρύτανη των τανκς) και τα επεισόδια που ακολούθησαν δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν υπερήφανους ως πανεπιστημιακούς δασκάλους και πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά μέσα στο Πανεπιστήμιο κι εμείς να συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε πως δεν εισέρχεται σ’ αυτό η αχρείαστη υπερβολική βία αλλά «μια δροσερή πνοή δημοκρατίας», ότι έτσι αποκαθίστανται η δημοκρατική νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη. Στο κάτω κάτω, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δεν φέρνεις τόσο πολλούς, για να διώξεις τόσο λίγους».

Ο κ. Μαυροσκούφης, διερωτάται «εαν το σχέδιο αποσκοπεί στην καταπτόηση όσων αντιδρούν ή, μάλλον το αντίθετο, στην αύξηση των εντάσεων και την περαιτέρω υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ας αναλογιστούν όσοι και όσες χαίρονται από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά την «επιχείρηση προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου»τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν σημειωνόντουσαν σοβαροί τραυματισμοί –δεν θέλω να σκεφτώ τα χειρότερα–, ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον,αν η δημοκρατία μας συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εικοσάρηδες φοιτητές και τις εικοσάρες φοιτήτριες σαν να είναι οι εχθροί μας».

Τέλος, υπογραμμίζει: «Δεν ανησυχούμε άραγε για το πού μπορεί να οδηγήσει το σχήμα δράση – αντίδραση; Δεν ανησυχούμε για το ποιες μορφές μπορεί να λάβει η βία μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο; Σκηνές από το θλιβερό παρελθόν, σκηνές από ένα ζοφερό μέλλον;»

Google+ Linkedin