Το νερό να παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό (άρθρο της Τζένης Σουκαρά)

Το νερό να παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό (άρθρο της Τζένης Σουκαρά)
Την ώρα που η κοινωνία συγκλονισμένη από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη βρίσκεται στους δρόμους, και ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καιρό για χάσιμο, όπως φαίνεται, και με διαδικασίες εξπρές βάζει στο στόχαστρο την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα ένα πολυνομοσχέδιο με σημαντικές ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία, την ενέργεια, αλλά και χρόνο διαβούλευσης δυο εβδομάδων, αποκαλύπτοντας έτσι πόσο πολύ υπολογίζει και αξιολογεί ως υψίστης σημασίας θέματα, το νερό, την ενέργεια και τη φύση.
Και εμείς αμέσως θυμόμαστε τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” που ειπώθηκαν μετά από κάθε οικολογική καταστροφή, θεομηνία, ακραίο καιρικό φαινόμενο για τη σπουδαιότητα της πράσινης πολιτικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Τίποτα δεν σταματά την φιλελεύθερη πολιτική, ούτε καταστροφές ούτε και δυστυχήματα. Στο στόχαστρο του “κυβερνητικού οδοστρωτήρα” οι δημόσιες υποδομές και τα δημόσια κοινά αγαθά που κατάφεραν να σωθούν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με το ν/σ που κατέθεσε στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
Η ΡΑΕ, όπως άλλωστε όλες οι ρυθμιστικές αρχές, δεν υπάγεται στην εποπτεία του Δημοσίου, έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον αρμόδιο υπουργό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νερό, το μεγάλο κοινωνικό αγαθό, ιδιωτικοποιείται.
Ομως, ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται εκ του Συντάγματος, όπως ρητά έχει κρίνει με σειρά αποφάσεων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (1906/2014, 190/2022, 191/2022). Ετσι, υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης υπόκεινται στον ευθύ και αποτελεσματικό έλεγχο του Δημοσίου.
Επομένως, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιους εξυπηρετεί άραγε και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους;
Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Οπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, για το έργο της η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Και αυτό θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού.
Αλλωστε, η ΡΑΑΕΥ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα». Ο,τι ακριβώς έκανε και με την ενέργεια.
Τι σημαίνει αυτό;
Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών.
Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της, επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν.
Επομένως, δεν τους ελέγχει κανείς!
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κεντρική προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και όλοι θα πρέπει να εχουν πρόσβαση σε αυτά.
Για όλες και όλους εμάς δεν νοείται καμία στροφή στο παρελθόν.
Η αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με προμετωπίδα το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, πρέπει και μπορεί να είναι πάνδημη.
Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Τζένη Σουκαρά
Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας
Τ: +30 698 06 39 022
Google+ Linkedin