Πόσοι και ποιοί ήταν οι «Πέντε μάγκες στον Περαία»:

Πόσοι και ποιοί ήταν οι «Πέντε μάγκες στον Περαία»:

«Πέντε μάγκες στον Περαία»: Τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς από τα επιφανέστερα του αυθεντικού ρεμπέτικου αναδεικνύει το φαινόμενο της μαγκιάς και της παλικαροσύνης στον προπολεμικό Πειραιά.

Είναι η εποχή που το υποπρολεταριάτο ζει και βασιλεύει στην Πειραιώτικη πραγματικότητα του μεσοπολέμου γεμάτη από τεκέδες, πορνεία, επικίνδυνους δρόμους και γειτονιές.

Ποιά είναι όμως η ιστορία του συγκεκριμένου τραγουδιού «Πέντε μάγκες στον Περαία» και ποιοί ήταν αυτοί οι πέντε μάγκες ( που δεν ήταν… πέντε) οι οποίοι ήταν πραγματικά πρόσωπα και όχι αποκύημα της φαντασίας του Γιοβάν Τσαούς;

Όσο κι αν από την παραβολικότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού «αντιπροσωπεύονται» ως τα σήμερα ρεμπετόφιλοι και ρεμπετολάγνοι, ο Γιοβάν Τσαούς, γράφοντας το συγκεκριμένο τραγούδι, μια παρέα φαίνεται να είχε στον νού του. Κι’αυτή η παρέα,μια αχώριστη παρέα στα μέσα και στα …έξω της μαγκιάς του Πειραιά, ήταν :

1.Αργύρης Τζώρτζης,περιβόητος σαμανταντζής,λιγομίλητος …παραπαίδι,προστατευόμενος του μεγαλόμαγκα Νίκου Σκριβάνου,του φόβητρου του Πειραιά.Στέκι του η Πειραική ,το Ξαβέρι και η Τρούμπα.

2.Βαγγέλης Βετούλας,ο μυστήριος.Με σωματοδομή που φόβιζε και φίλους του ακόμη .Σύχναζε στον Κερατόπυργο(Κερατσίνι_),παλιός… κοντραμπαντζής στο λιμάνι και…νταραβεριντζής στη Δραπετσώνα και στα Βούρλα.

3.Νίκος Μάθεσης , ο περιβόητος τρελλάκιας .(Τραγούδι : «Ο Νίκος ο Τρελλάκιας» – Αν.Δελιάς)

Ο Νίκος Μάθεσης ή Τρελάκιας ήταν ένας σημαντικός στιχουργός της Ρεμπέτικης εποποιίας με γνωστότερα τραγούδια του την θρυλική “Γάτα” που τραγούδησε ο Στελάκης Περπινιάδης και τόσοι άλλοι αλλά και το “Σε διώξαν απ’ την Κοκκινιά” σε μουσική Βασίλη Τσιτσάνη.
Για τον Μάθεση γνωρίζουμε επίσης ότι είχε φιλοξενηθεί δύο φορές στη στενή. Τη δεύτερη επειδή πυροβόλησε και σκότωσε ένα διάσημο νταή του μεσοπολέμου  με το παρατσούκλι Στρίγκλα. ευρισκόμενος εν αμύνη. Επίσης είναι γνωστός ο τσαμπουκάς του με το Μάρκο Βαμβακάρη για μια γυναίκα στην οποία ο Μάρκος είχε αφιερώσει το τραγούδι “Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια”. Ο Μάρκος δεν ήθελε ούτε να ακούει για αυτόν.Ο Μάθεσης πέθανε σε ηλικία 68 χρονών το 1975.

4.Μαρίνος Βογιαντζής.Ο…ταξιντζής.Αχώριστος φίλος του Μάθεση.Μόνιμος στην Τρούμπα και τα Λεμονάδικα.Ογκώδης με παχύ μουστάκι και είχε πάντα δίπλα του τον …Μούργο,τον αγαπημένο του σκύλο.

5,-6.–Κώστας και Σωτήρης Περιβόλας.Αδέλφια από τα Βουρλά της Σμύρνης. Χρόνια στην παρανομία ,περιβόητοι νταήδες και …μαγαζατόροι. Μάνα τους ήταν η Ελλη Τενεκίδου. Η κατά το γνωστό ρεμπέτικο περιβόητη «Ελλη που θέλει σκότωμα θέλει καραμανιόλα ,γιατί αφησε τον άντρα της και τα παιδιά της όλα…». Εδώ βέβαια η Έλλη αδικείται κατάφωρα από την θεματολογία του τραγουδιού καθότι η αλήθεια είναι ότι ποτέ  δεν άφησε τον άνδρα της Γιάννη Περιβόλα , τουναντίον αυτός  εγκατέλειψε την ίδια ,τους δυό γιούς τους και τις τρείς θυγατέρες τους).

Ο Κώστας και ο Σωτήρης Περιβόλας μεταπολεμικά άνοιξαν κέντρο με μπουζούκια στην Κοκκινιά, την περίφημη ταβέρνα Περιβόλα από όπου πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού -Διονυσίου, Περπινιάδης, Γαβαλάς, Καίτη Γκρέι, Μανώλης Αγγελόπουλος- και διεθνείς διασημότητες όπως ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Σόμερσετ Μομ και ο Τένεσι Γουίλιαμς.

Αυτοί ήταν οι «Πέντε μάγκες του Περαία» στο τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς που πάντως δεν ήταν πέντε , αλλά.. έξι και ο σκύλος ο …μούργος επτά!

Κατά πως λέγαν οι παλιοί στον Πειραιά, γι’ αυτούς γράφτηκε το σχετικό τραγούδι.Γι’αυτά τα…καλόπαιδα. που η αστυνομία τους είχε βγάλει και δεύτερο Βιβλιάριο Καταγραφής Ποινών, αφού το πρώτο είχε… γεμίσει!

Google+ Linkedin