Σωτήρης Τσιόδρας : «Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό»

«Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό». Αυτό υπογράμμισε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μάρτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας,στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας  ήταν σαφής :«Η ανοσία των πολλών που θα θεραπεύσει, προστατεύσει τους λίγους θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε  επίσης ότι αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες,λέγοντας : «Θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε αυστηρό τόνο κάλεσε όλους να σεβαστούν τους νεκρούς, όπως είπε, και να εγκαταλείψουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον Covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους όσους συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς ιδιαίτερο λόγο τονίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί που πρέπει να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν κι άλλους ασθενείς πέραν του κορονοϊού».

Η συγκίνηση του καθηγητή  

Ο κ. Τσιόδρας δεν μπόρεσε να κρύψει τι συγκίνησή του, με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που του έγινε από ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί κάνετε τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής;».

Τότε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε, ιδιαίτερα συγκινημένος : «Είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής,τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες» και ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν στο φόβο ,καλώντας τους να είναι πιο προσεκτικοί «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Να μην επενδύουμε στο φόβο», επισήμανε χαρακτηριστικά.  [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=_pZQ8QNEI1A[/embedyt]

Ποιος είναι ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School). Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012. Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ.

Google+ Linkedin