Συμβασιούχοι: Το «μπαλάκι» των ευθυνών και ο πέλεκυς της ανεργίας

«Ποτέ δεν είπα στους συμβασιούχους ότι θα μονιμοποιηθούν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων δήμων της Αττικής, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Είπαμε ότι παρατείνεται η διάρκεια της σύμβασής τους μέχρι τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.

Η σημερινή φράση του υπουργού αποδεικνύει ότι το γαϊτανάκι των ευθυνών γύρω από τους συμβασιούχους δεν μοιάζει να έχει τελειωμό. Και στη μέση βρίσκονται οι άνθρωποι που φλερτάρουν με την ανεργία.

Στις 27 Μαρτίου οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, ενώ ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαρτίου, αλλά ξεπέρασε τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 4 Απριλίου, στην διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη ανακοινώθηκε ότι ο κύκλος των μονιμοποιήσεων θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο, οπότε και αναμένεται από την κυβέρνηση η λήξη της μνημονιακής περιόδου.

ΚΕΔΕ και Υπουργείο

«Ο αριθμός αποφασίστηκε από την αυτοδιοίκηση, όχι από τον Σκουρλέτη», αναφέρει ο υπουργός τονίζοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα αποφασίζεται από τους Δήμους.

Και πράγματι, υπεύθυνοι για την υπογραφή των συμβάσεων είναι οι εκάστοτε Δήμοι, αλλά το χρονικό πλαίσιο καθορίζεται από… το Σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει ότι η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας και έτσι κινήθηκε η διαδικασία – μαμούθ μέσω ΑΣΕΠ, η οποία ξέφυγε από το χρονικά καθορισμένο πλαίσιο της ολοκλήρωσής της, δημιουργώντας έκτοτε ένα κομφούζιο.

Η διαδικασία, όπως είχε τονίσει στις αρχές του μήνα η Όλγα Γεροβασίλη αφορούσε συγκεκριμένο κοινό.

«Δεν μιλάμε για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Μιλάμε για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα αφορά τους υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είχε τονίσει.

Στο διά ταύτα, η υπόθεση των συμβασιούχων παραμένει στον αέρα, με κίνδυνο να μείνουν οι Δήμοι χωρίς προσωπικό στην καθαριότητα. Και το τέλος των μνημονίων είναι ακόμα μακριά…

Google+ Linkedin