Στοιχεία για επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν οι ΗΠΑ

Στοιχεία για επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι επίκειται μεγάλη τρομοκρατική επίθεση από βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους και ενόπλους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ενημερώσει σχετικά τον Τζο Μπάιντεν, που χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της διορίας απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου.

Οι τοπικοί πληροφοριοδότες των Αμερικανών έχουν ενημερώσει ότι περισσότεροι από 100 κρατούμενοι στις φυλακές του Αφγανιστάν, μέλη του τοπικού κλάδου του ISIS (Κορασάν) έχουν δραπετεύσει και κατόρθωσαν να εισέλθουν στην Καμπούλ. Αν και οι Ταλιμπάν δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα πρόσωπα που «επιδιώκουν να βλάψουν ανθρώπους ή τα ΜΜΕ» και τους κάλεσαν να αποφεύγουν το αεροδρόμιο, «για να προστατευθούν».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη αναγνωρίσει μεταξύ αυτών 10 έως 15 άτομα με υψηλές θέσεις στο Κορασάν, τα οποία θεωρούνται ότι ήταν μεταξύ αυτών που οργάνωσαν τις επιθέσεις που πραγματοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος από το 2016 και έως την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Μάχη με τον χρόνο

Στο μεταξύ τα χρονικά περιθώρια γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά για την απομάκρυνση Δυτικών και Αφγανών πολιτών, καθώς έχει μείνει διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα μέχρι τη λήξη της διορίας της 31ης Αυγούστου.

Περίπου 10.000 άνθρωποι περιμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να μπορέσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι ακόμη 2.000 άνθρωποι (Βρετανοί και μη) πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα, ενώ είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το Αφγανιστάν και δεν μπορούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι η η Γερμανία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από την Καμπούλ όσο κάνουν το ίδιο οι ΗΠΑ, ενώ από τα 4.500 άτομα που έχουν ήδη φύγει οι 3.700 είναι Αφγανοί, γυναίκες, παιδιά, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός διαπραγματευτής Μάρκους Πότσελ, που μιλά με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και μετά τις 31 Αυγούστου. Όπως είπε κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, Σερ Αμπάς Στανεκζάι, τον «διαβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ζητούν βοήθεια από την Τουρκία

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία βοήθεια στη λειτουργία του αεροδρόμιου της Καμπούλ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, υπό τον όρο πάντως ότι ο τουρκικός στρατός θα έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός στην πλειονότητά του, μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς καθυστέρηση.

Πάντως, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την απομάκρυνση των Δυτικών από το Αφγανιστάν. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο. Επίσης, η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς –όπως τις έχει χαρακτηρίσει- δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα του αεροδρομίου, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε την Τρίτη ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα. «Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε.

Google+ Linkedin