Σε συγκρουσιακό κλίμα ο Τάσος Κορωνάκης εκλέχτηκε νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με 102 ψήφους

Με ισχυρούς κραδασμούς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,καθώς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των στελεχών εκδηλώθηκαν εμφατικά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τα 32 «λευκά» στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου γραμματέα στον Σύριζα δίνουν το μέτρο της αντίδρασης που υπάρχει στο κόμμα για τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο 39χρονος Τάσος Κορωνάκης, που ήταν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα συγκέντρωσε 102 ψήφους, όταν ο προκάτοχός του Δημήτρης Βίτσας είχε εκλεγεί με 27 σταυρούς περισσότερους…

Ο Αλέκος Καλύβης από την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έλαβε 64 ψήφους.

Στην 11μελή πολιτική γραμματεία εξελέγησαν 6 «προεδρικοί» (Ηλιόπουλος, Λάμπρου, Μπουρνούς, Παπαδόπουλος, Ρήγας, Σβίγγου), 4 της αριστερής πλατφόρμας (Καλύβης, Λεουτσάκος, Νταβανέλος, Παπαδόγιαννη) και ο Ρούντι Ρινάλντι από την πρώην ΚΟΕ.

Είναι φανερό ότι κάποια μέλη της κεντρικής επιτροπής, που ανήκουν στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, βρήκαν αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμώντας ότι υπάρχει σαφής υποχώρηση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του κόμματος.

Ο βασικός πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξέφρασε τη διαφωνία της με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στελέχη προσκείμενα στην Αριστερή Πλατφόρμα διατήρησαν υψηλούς επικριτικούς τόνους,ενω η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει να κινείται με προσωπική ατζέντα, που ήδη ενοχλεί . Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι επιλογές της υπαγορεύονται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και με σκεπτικό διεκδίκησης ηγετικού ρόλου…

Σε προσωπική στρατηγική, αλλά και μια δόση πικρίας, αποδίδεται η στάση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος επιχειρηματολόγησε κατά της συμφωνίας, ενώ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του και έναντι της επιλογής του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ηχηρή παρέμβαση ειχαμε και απο τον Γιάννη Μηλιο, που εμφανίσθηκε με κείμενό του εξαιρετικά επικριτικός για τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για «ολισθηρό δρόμο», ενώ άφησε αιχμές και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη !

Σε σαφώς συγκρουσιακό κλίμα κινηθηκαν και οι βουλευτές που συνδέονται με τις πιο αριστερές εσωκομματικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου και την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι. Η διαφοροποίησή τους εκκινεί από τη θέση ότι το κόμμα έχει αρχίσει και περνάει σε δεύτερη μοίρα και δεν έχει επιρροή στην κυβέρνηση…

Google+ Linkedin