Πόσες είναι τελικά οι κλίνες ΜΕΘ – Τι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ;

Πόσες είναι τελικά οι κλίνες ΜΕΘ – Τι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ;

Την ανησυχία τους εκφράζουν εργαζόμενοι και επιστημονικό προσωπικό στα μεγάλα νοσοκομεία για την οριακή κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ όπου δίνεται η μεγάλη μάχη απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Μοιάζει με μαγικό αλγόριθμο, ένα νούμερο που ανεβοκατεβαίνει κατά το δοκούν και κατά τον ομιλητή. Ο λόγος για τον διαθέσιμο αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ. Με τα κρούσματα να καλπάζουν στην Αττική, ένας πόλεμος μοιάζει να έχει ήδη ανάψει ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και μεγάλη μερίδα των υγειονομικών υπαλλήλων. Ήδη για σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η σημερινή εικόνα των κλινών στις ΜΕΘ είναι η εξής: 107 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική. Από αυτές, 62 είναι κατειλημμένες και 45 διαθέσιμες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 30%, ειδικότερα δε στις κλίνες ΜΕΘ-COVID ελεύθερες είναι το 40% των κλινών.

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει κατά τα λεγόμενά του αύξηση των κλινών ΜΕΘ με 42 επιπλέον κλίνες, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα νωρίτερα, φωτιές άναψε η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ότι έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ για να μετατραπούν σε COVID-19 στο Αττικόν, στο Γεννηματάς, στο Λαϊκό κ.λπ.

Η διαφορετική εικόνα που δίνουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι…

Την ανησυχία της κας Παγώνη επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο νευροχειρουργός – διευθυντής στο Γ.Ν. Νίκαιας και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου :

«Σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμες 190 περίπου κλίνες ΜΕΘ -COVID. Για να αναπτυχθούν οι παραπάνω, από την αρχή της πανδημίας αυτό έχει γίνει με δανεικό προσωπικό. Παίρνουν από το ένα τμήμα γιατρούς και κρεβάτια και τα μετακινούν σε άλλο. Προσέλαβαν μερικούς επικουρικούς συμβασιούχους νοσηλευτές οι οποίοι όμως έχουν ήδη αρχίσει και παραιτούνται, διότι δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα τους μονιμοποιούσε.

Για τη λοιπή νοσηρότητα, μας απομένουν 550 με 560 κλίνες κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα νούμερα είναι απελπιστικά μικρά. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα νούμερα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα γιατί προσθέτουν στο τελικό νούμερο κρεβάτια ΜΕΘ που μεν έχουν εξοπλισμό, αλλά όχι και προσωπικό να τα διαχειριστεί.

Χρειαζόμαστε πραγματικές κλίνες ΜΕΘ με πραγματικούς εργαζόμενους και επίταξη άνευ όρων όλων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων όσο διαρκεί η πανδημία».

Ευαγγελισμός.

Νέες κλίνες με….ξένα κόλλυβα

Για ανακύκλωση γιατρών και «ξήλωμα» άλλων τμημάτων κάνει λόγο και ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος στη ΜΕΘ- COVID του Αττικόν και πρόεδρος των εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. H εικόνα που δίνει είναι η εξής:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε γεμάτες οκτώ κλίνες COVID στη ΜΕΘ. Έχουμε δυνατότητα για άλλα εννιά κρούσματα. Μέχρι πριν από τρεις ημέρες, είχαμε 11 κλίνες αλλά επιστρατεύτηκαν άλλες έξι από τα γενικά περιστατικά ΜΕΘ- χειρουργεία, τροχαία κτλ. Η λεγόμενη “ανακύκλωση”  όπως την αποκαλούμε εμείς. Η αντιμετώπιση του κορονοϊού πρωτίστως απαιτεί ανθρώπινα χέρια, από γιατρούς και κυρίως από νοσηλευτές. Έχουμε ήδη ανάγκη από νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Στους δε συμβασιούχους νοσηλευτές έγινε παράταση της σύμβασης για άλλους τρεις μήνες. Δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό;» αναρωτιέται ο κ. Ρίζος και καταλήγει: «Αυτό που συμβαίνει τώρα 25 χρόνια που είμαι στο Αττικόν, δεν το έχω ξαναζήσει. Από τη μία να λέμε “όχι συνωστισμός” κι από την άλλη το νοσοκομείο να είναι γεμάτο ράντζα».

«Μη λειτουργικές οι κλίνες ΜΕΘ που διαφημίζει το Υπουργείο»

«Πιεζόμαστε. Δεν έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού αλλά πλησιάζουμε» λέει με τη σειρά του o Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η κατάσταση που περιγράφει ο ίδιος να επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ακούγεται ιδιαίτερα ανησυχητική:

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 80 θετικοί στην COVID-19 σε κοινούς θαλάμους. Άλλοι 26 είναι μέσα στην COVID-ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πέντε με έξι ελεύθερες κλίνες για κρούσματα που θα χρειαστούν ΜΕΘ. Όσο για τις κλίνες που μας έχουν απομείνει για non covid περιστατικά όπως εγκεφαλικά, αιμορραγίες κτλ. είναι πολύ λίγες».

Πιο ειδικά, σε σχέση με τις ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, όπως τονίζει ο ίδιος: «Μπορεί να υπάρχουν κρεβάτια αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να τα δουλέψει. Σε κάποιο κρεβάτι μπορεί να λείπει κάποιο μηχάνημα, ένα μόνιτορ, π.χ., ή προσωρινά να μη δουλεύει αυτό το μηχάνημα. Στον Ευαγγελισμό μιλούν για 65 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν είναι όλα λειτουργικά είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε για τεχνικούς λόγους. Ο Ευαγγελισμός χρειάζεται τουλάχιστον 100 κλίνες ΜΕΘ δικές του».

Πιο αισιόδοξη η εικόνα από το «Σωτηρία»

Πιο αισιόδοξα ακούγονται πάντως τα νέα από το «Σωτηρία» που είναι ίσως το νοσοκομείο-ναυαρχίδα στην Αττική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, χάρη και στη δεδομένη πείρα του στις πνευμονολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο -εντατικολόγο σε μια από τις δύο COVID-ΜΕΘ του νοσοκομείου, Σοφία Πουρίκη: « Έχουμε επτά διασωληνωμένους στη ΜΕΘ που είμαι εγώ. Κενό έχουμε ένα κρεβάτι. Παρ’ όλ’ αυτά για την ώρα είμαστε μέσα στις δυνατότητές μας, μιας και όταν έρχεται κάποιος, ένα κρεβάτι έχει ήδη αδειάσει. Τον Οκτώβριο θα ανοίξει μια νέα μονάδα με 50 κλίνες ΜΕΘ. Βλέπουμε τις εργασίες ήδη να τρέχουν, αυτή τη στιγμή επανδρώνεται το τμήμα».

Η καυτή πατάτα του υπερφορτωμένου νοσοκομείου της Νίκαιας

Ένα εξίσου πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στην ευρύτερη κουβέντα για τις ΜΕΘ κλίνες είναι πως εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, πρακτικά δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς μιας και πια όλα τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν ριχτεί στη μάχη αντιμετώπισης της COVID-19.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Παπανικολάου: «Από τον Δεκαπενταύγουστο κι έπειτα, με εντολή του Υπουργείου Υγείας υποχρεώνονται όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτό που συνέβαινε μέχρι πριν από ένα μήνα, ήταν ότι τα νοσοκομεία που δεν ήταν αναφοράς όπως, π.χ., το Τζάνειο, η Νίκαια, το Γεννηματάς, το Λαϊκό κτλ. αντιμετώπιζαν τα ύποπτα κρούσματα για δυο ημέρες κι αν το τεστ έβγαινε θετικό οι ασθενείς διακομίζονταν στα νοσοκομεία αναφοράς – Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Σωτηρία κ.ο.κ

Θάλαμος ετοιμότητας αποσυμπίεσης για τον κορoνoϊό, Αττικό Νοσοκομείο, 5 Φεβρουαρίου, 2020

Αυτό άλλαξε και μαζί του άλλαξαν πολλά. Αυτή στιγμή στο Κρατικό Νίκαιας νοσηλεύονται πάνω από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία θα καθίσουν εδώ τουλάχιστον έναν μήνα. Πώς θα αποτρέψουμε εμείς την ενδονοσοκομειακή διασπορά δεδομένης και της εφημεριακής υπερφόρτωσης;

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου παραβιάστηκε στο νοσοκομείο κάθε όριο ασφαλείας όσον αφορά στις εισαγωγές για νοσηλεία. Την επόμενη ημέρα, έκπληκτοι ακούσαμε ότι σε επίσημα έγγραφα που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στους γιατρούς εδώ, το νοσοκομείο θα νοσηλεύει σε μόνιμη βάση πια 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ποιος θα τα περιθάλπει και πού θα τα πηγαίνουμε κτιριακά; Ξέρετε τι κάνουμε προσώρας; Έχουμε καταργήσει την Β’ Παθολογική Τα δε επιβεβαιωμένα κρούσματα συνυπάρχουν με τα ύποπτα».

Η συνέχεια όσων περιγράφει ο κ. Παπανικολάου είναι η εξής: στις 22 Σεπτεμβρίου σε μαζική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Νίκαιας, οι τελευταίοι αποφάσισαν να μη δεχτούν άλλα κρούσματα λόγω υποστελέχωσης, ελλιπών υποδομών κτλ. Για τους ίδιους λόγους υπέβαλαν την παραίτησή τους ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κι η υπεύθυνη της πτέρυγας COVID. Την ίδια ημέρα, στην ενημέρωση του κοινού, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης είπε πως δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις και πως έρχονται άμεσες ενισχύσεις σε κλίνες και προσωπικό στο νοσοκομείο της Νίκαιας».

Θα δούμε τι θα γίνει….

Google+ Linkedin