Πελετίδης στο Σύνταγμα: Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται με αγώνα

Πελετίδης στο Σύνταγμα: Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται με αγώνα

Με αγωνιστικά συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα συνδικάτα και οι φορείς της Αττικής, στο Σύνταγμα, το Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τη μεγάλη πορεία αγώνα και διεκδίκησης που ξεκίνησε από την Πάτρα με απαίτηση την ικανοποίηση των αιτημάτων της πόλης και όλου του λαού.Στο Σύνταγμα ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι φορέων και νεολαίοι. Από τους πολιτικούς αρχηγούς παρευρίσκετο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην κεφαλή της πορείας προς το Σύνταγμα βρισκόταν και παιάνιζε η Μπάντα του Δήμου ενώ, πριν ξεκινήσει η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου πραγματοποίησε δρώμενο

.

Μιλώντας στη συγκέντρωση της Αθήνας στο Σύνταγμα ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, μια πρωτοβουλία του δήμου και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, καθώς και πάνω από 100 άλλων φορέων, οι οποίοι συνολικά εκφράζουν την επιθυμία του υπέροχου αγωνιστή λαού της Πάτρας. Ενός λαού, που δεν συμβιβάζεται με την αδράνεια, τη μούγκα, τον “καναπέ”, αλλά ρίχνεται στη μάχη, στον αγώνα, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!!! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ!!!

Ξέρουμε ότι αν δεν παλέψουμε για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας. Ξέρουμε ότι οι κυρίαρχοι του πλούτου, που ζουν από την εργασία του λαού, δεν θέλουν να “κουνιέται φύλλο” και αυτό φροντίζουν να το υλοποιούν τα στηρίγματά τους, οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, που η πορεία μας συναντιέται με τη μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων της Αττικής, του λαού της Αττικής, που παλεύει για σύγχρονες υποδομές και μέτρα προστασίας, ώστε να μη μένει αβοήθητος μπροστά σε κάθε λογής καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Τα προβλήματα είναι κοινά, τόσο, που ακόμα και αν δεν είχαμε προγραμματίσει τη σημερινή συγκέντρωση, η ψυχή, η καρδιά μας θα ήταν εδώ.

Απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ όλη την Ελλάδα, πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, οι αγρότες που ξεκληρίζονται, να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να ανατραπεί, να μπει στο περιθώριο η πλουτοκρατία, αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Το “διαίρει και βασίλευε” του λαού είναι προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, που παρασιτούν, που ζουν από τον ιδρώτα του λαού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο λαός στην Πάτρα, στην Αττική, σ’ όλη την Ελλάδα, δεν ανέχεται άλλο τις συνέπειες μιας πολιτικής που τον καταστρέφει.

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι μονόδρομος. Σήμερα, χάριν στις επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και πλήθος άλλων ασθενειών. Χρειάζεται κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, να υπάρχει πρόσβαση, παροχή υπηρεσιών δωρεάν σ’ όλο τον λαό.

Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια και τον εφιάλτη των λογαριασμών στην Ενέργεια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το 2022 να υπάρχουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα.

Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας 33.000 ανέργους, να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν, να προσφέρουν, να δημιουργήσουν και ένα πανάθλιο σύστημα να τους εμποδίζει από το να έχουν δουλειά, δουλειά με δικαιώματα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο δήμος μας, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, υφίσταται, ιδιαίτερα μετά το 2010, άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής τους. Με βάση τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του συστήματος, υποχρεούνται να δώσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ στους δήμους και δίνουν 65% λιγότερα. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σ’ όλους τους τομείς, στη δημοτική οδοποιία, στα πεζοδρόμια, στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, στους ελεύθερους χώρους, στο σύνολο των αναγκών της πόλης μας.

Με την υπερπροσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των εργαζόμενων του δήμου, οι οποίοι έχουν στην ιεράρχηση του σχεδιασμού πρώτα τις ανάγκες του λαού, γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν φτάνει όμως. Για να καταφέρουμε όσα απαιτούνται, χρειάζονται οι οικονομικοί πόροι που δικαιούμαστε και η κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Απαιτείται άμεση έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Δεν δεχόμαστε την “τιμωρία” του δήμου μας, την “τιμωρία” των συμπολιτών μας, μέσω της δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει και έπρεπε να είναι αυτονόητες. Δεν δεχόμαστε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, για να πληρώσει άλλη μια φορά ο λαός την “πράσινη” πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Δεν δεχόμαστε την οικονομική αφαίμαξη του δήμων, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κλπ.

Ο πατραϊκός λαός δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα που περισσεύουν από τους κυρίαρχους του τόπου μας. Γι’ αυτό δεν επιτρέπουμε τη διχοτόμηση της πόλης μας, της παραλιακής ζώνης, από την επιφανειακή διέλευση του τρένου. Με αγώνες και προσπάθεια πετύχαμε την υπογειοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος, μας μένει ένα μικρό τμήμα από την οδό Κανελλοπούλου έως το Ρίο. Συνεχίζουμε! Από το Σύνταγμα δηλώνουμε ότι δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή μιας πόλης, χιλιάδων ανθρώπων, για τα κέρδη των λίγων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η μετακίνηση προϊόντων. Το Γραμμικό Πάρκο, ο ποδηλατόδρομος, το υπόγειο τρένο είναι επιλογές που απαιτεί το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.

Το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και για την παραχώρηση στο δήμο των 140 στρεμμάτων του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, για να κάνουμε το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο. Το Υπερταμείο το θεωρεί “χαρτοφυλάκιο”, εμείς το θεωρούμε πνεύμονα πρασίνου, ζωής, ανάπαυσης.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αυλές των σχολείων, τις δημοτικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έχοντας δίπλα τους μόνιμους γυμναστές, εργαζόμενους για δημιουργική απασχόληση, επιστασία, επαρκή αριθμό μόνιμων καθαριστών, καθαριστριών.

Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του Πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Τα προβλήματα, που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην Αττική, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, έβγαλαν στην επιφάνεια και την κουτοπονηριά τους. Ο ένας μετατοπίζει την ευθύνη στον άλλο, ενώ δίνονται στους δήμους ψίχουλα για την Πολιτική Προστασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι με το “μάτι” προβλήματα δεν λύνονται, πρέπει να μπει τέρμα στα λόγια. Χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση και προσωπικό στους δήμους για να μπορούν να πράξουν ό,τι χρειάζεται.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αυτά που αναφέραμε πιο πάνω είναι προβλήματα όλων των δήμων. Έχουν αναφερθεί αναλυτικά στα Συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως, η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, όπως και το σύνολο των δημάρχων, είναι δυστυχώς απόντες, εξαντλούν τις ικανότητές τους στην περιγραφή προβλημάτων, στη δημιουργία επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, αυτός του αγώνα, που αποκαλύπτει την αιτία και τους υπεύθυνους.

Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος, στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο, έχουν βαριές ευθύνες για εδώ που έχουμε φτάσει. Έχουν μετατρέψει τους δήμους σε αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς ενός συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αυτή τη στιγμή γίνεται μέσα στη Βουλή συζήτηση περί μομφής. Η μομφή του λαού μας είναι απέναντι σε ένα σύστημα που έπαψε από καιρό να έχει την ικανότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Είναι εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας και του τόπου μας. Αυτό το σύστημα δεν παίρνει σουλούπωμα, γι’ αυτό και αποτυγχάνουν όλες οι εναλλαγές και ο ένας είναι χειρότερος απ’ τον άλλο.

Το δίκιο είμαι με το μέρος μας! Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσοι μπουν εμπόδιο στην ευτυχία ενός αγωνιστή λαού, θα γνωρίσουν την οργή του.

Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα, ανατροπή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι μοναδικός και θα ‘ναι νικηφόρος».

Μιλώντας στη συγκέντρωση της Αθήνας στο Σύνταγμα, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σημείωσε:

«Σήμερα εδώ στο κέντρο της Αθήνας είναι μαζί μας χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Αττικής που μαζί με τις οικογένειές τους δοκιμάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τις ανεπάρκειες ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στον λαό, που προτεραιότητά του είναι τα κέρδη των λίγων και όχι η προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Αυτή η μεγάλη σήμερα συγκέντρωση και ο κοινός μας αγώνας απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, μας οπλίζει με περισσότερη δύναμη, με περισσότερη θέληση να συνεχίσουμε τη μάχη της συλλογικής διεκδίκησης μέσα από τα Συνδικάτα μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Όλα κατακτιούνται με τους αγώνες μας!

Το ΕΚΠ, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων της Πάτρας, δεν θα μπορούσε να λείψει από το κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας για αυτή την πορεία αγώνα και διεκδίκησης.

Πριν 4 χρόνια οι εργαζόμενοι μαζί με δεκάδες ζωντανά και υπαρκτά Συνδικάτα της Πάτρας, μαζί με τίμιους και αγωνιστές συνδικαλιστές καταφέραμε και στρίψαμε το τιμόνι της πορείας του ΕΚΠ σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση.

Με σύνθημά μας “Συνδικάτα των εργατών και όχι των εργοδοτών” δώσαμε μια τίμια μάχη απέναντι στους νόθους και εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με τα Συνδικάτα και τους αγώνες τους, που είχαν απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή και που εξυπηρετούσαν συμφέροντα που δεν είχαν να κάνουν με τα συμφέροντα του εργάτη.

Απέναντι σε αυτούς που, για να αλλοιώνουν τους πραγματικούς συσχετισμούς, προχωρούσαν σε σωρεία παρανομιών και νοθείας. Βέβαια, τους έμαθε πια όλος ο ντουνιάς… Είναι η γνωστή παρέα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των ανθρώπων της στην Πάτρα που μπαινόβγαιναν και συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των υπουργών για να παίρνουν εντολές και συμβουλές για το πώς θα χειραγωγήσουν τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους έτσι ώστε να περάσουν τους νόμους τους για πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μισθών μας.

Είναι αυτοί που μέχρι και σήμερα επιτίθενται με λύσσα και με όλους τους τρόπους απέναντι στη διοίκηση του ΕΚΠ γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι κουμάντο στο ΕΚΠ κάνουν οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους σε κόντρα με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν ότι στην Πάτρα υπάρχει ένα ΕΚ που συντονίζει και ενισχύει τη δράση δεκάδων Συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Δεν πειράζει! Εμείς θα συνεχίσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους της Πάτρας και τα Συνδικάτα τους που μπήκαν μπροστά όλα αυτά τα χρόνια για να μην μπουν οι αγώνες στο γύψο, για να ξηλωθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός από το ΕΚ, για να σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι, για να οργανωθούν αγώνες απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα που μας καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είμαστε εδώ σήμερα γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων που με τους νόμους τους άνοιξαν τον δρόμο και την όρεξη στο κεφάλαιο για να τσακίσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε στην Πάτρα οι άνεργοι να ξεπερνούν τους 38.000, να γιγαντώνεται καθημερινά η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργολαβική εργασία. Γιατί δεν δεχόμαστε στην Πάτρα χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι να δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, χωρίς μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα στην πόλη μας, να θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους μας. Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε στην Πάτρα να υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και τα παιδιά τους να παρακαλάνε να πάνε σχολείο ή σε σπίτι συμμαθητή τους για να ζεσταθούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν μπει στον κόπο να απαντήσουν στην επιστολή του Εργατικού Κέντρου που έχουν συνυπογράψει 86 φορείς και Σωματεία με συγκεκριμένα αιτήματα όπως είναι οι προσλήψεις υγειονομικών, η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος που έκλεισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου “ΟΛΥΜΠΙΟΝ”.

Η κατάσταση στις δομές Υγείας της περιοχής μας είναι τραγική, τα νοσοκομεία της περιοχής μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με εξουθενωμένο προσωπικό, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλυφθούν τα κενά, με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση η 6η ΥΠΕ αποφάσισε νέα μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ακράτας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθου προς το Νοσοκομείο Αιγίου για να καλύψει τις κενές θέσεις. Αντί λοιπόν να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εξυπηρετεί σε αυτές τις περιοχές αγροτικό πληθυσμό, ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που η πρόσβασή τους στα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής είναι δύσκολη και θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων καθώς και στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, τα απαξιώνει και επί της ουσίας τα θέτει εκτός λειτουργίας.

Το σχέδιο πασιφανές! Απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών δομών Υγείας. Σχεδιασμός νέων συγχωνεύσεων και λουκέτων νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΤΟΜΥ και ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Όλα αυτά, συνάδελφοι, τα λένε ανάπτυξη. Λένε ανάπτυξη την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Λένε ανάπτυξη το κομμένο ρεύμα σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια. Λένε ανάπτυξη την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Λένε ανάπτυξη τους χιλιάδες εγκλωβισμένους εργαζόμενους για πάνω από 20 ώρες στους χιονισμένους δρόμους της Αθήνας …στους δρόμους που τους έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός μια και δύο φορές και τους έχουν παραδώσει στο κεφάλαιο για να θησαυρίζει.

Εμείς όλα αυτά τα λέμε … βαρβαρότητα.

Με τη σημερινή μας μεγαλειώδη πορεία με όλα τα μέσα από την Πάτρα μέχρι εδώ έξω από τη Βουλή, τους το λέμε καθαρά… Ότι η εργατική τάξη είναι εδώ και με τους αγώνες της, με την αλληλεγγύη της, θα τσακίσει τα σχέδιά τους και θα ηγηθεί των αγώνων για όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Τους λέμε καθαρά: Δεν κάνουμε πίσω!

Συνάδελφοι, μας φοβούνται. Φοβούνται τον αγώνα μας. Φοβούνται την οργάνωση στα Σωματεία μας. Φοβούνται τους απεργιακούς μας αγώνες. Αυτό δείχνει ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι. Είναι ώρα να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι καλά κάνουν και μας φοβούνται. Δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω από τα δικαιώματά μας!

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με τους αγρότες και βιοπαλαιστές των πόλεων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά.

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας οργανωμένοι στα Σωματεία μας για να μην περάσει η βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλουν. Ο μοναδικός δρόμος προς τη νίκη είναι οι αγώνες της εργατικής τάξης.

Καλή συνέχεια στους αγώνες μας. Η εργατική τάξη θα νικήσει!».

Google+ Linkedin