Παρότι η προκλητικότητα Ερντογάν συνεχίζεται..το εξόφθαλμο «χάδι» με Ευρωπαϊκά κονδύλια καλά κρατεί…

Παρότι η προκλητικότητα Ερντογάν συνεχίζεται..το εξόφθαλμο «χάδι» με Ευρωπαϊκά κονδύλια καλά κρατεί…

Την ώρα που οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κλονίζονται λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να «χορηγούν» την Τουρκία προενταξιακή βοήθεια , παρότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασίσει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «παγώσει».

Μόνο την τελευταία εξαετία, μεταξύ 2014 και 2020, περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ήταν η υποστήριξη της ΕΕ στην Τουρκία που συνολικά ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από το 2007 που ξεκίνησε έως σήμερα στα 9,3 δισ. ευρώ.

Αν ανατρέξει κάποιος στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα δει ότι η Τουρκία χορηγείται από αυτήν από το 1965 έως σήμερα. Μάλιστα, η τράπεζα όλο αυτό το διάστημα χρηματοδότησε 261 αναπτυξιακά έργα με το ποσό των 30 με 43 δισ. ευρώ σε μια σειρά αναπτυξιακών κλάδων.

Και ενώ η Τουρκία ανέβαζε τους τόνους στο Αιγαίο, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις γειτονίας και τη διεύρυνση, ανακοίνωνε ότι όχι μόνο η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη (σ.σ. μετά το σχετικό αίτημα Ερντογάν) αλλά περιλαμβάνεται και στην προενταξιακή βοήθεια στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Ένα νέο και αναμενόμενο για πολλούς τηλεφώνημα της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα δεν έχει γίνει ακόμα, έπειτα από εκείνο που έγινε το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου. Η Γερμανία στην τρέχουσα χρονική συγκυρία πρέπει να επιλύσει ένα δύσκολο παζλ.

Έχει μια πρόσθετη ευθύνη στο τιμόνι της ΕΕ, αλλά παραμένει επιφορτισμένη με το να εξασφαλίζει ισορροπίες ανάμεσα στο κρατικό της συμφέρον όπως και στο συμφέρον της ΕΕ. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τον τεράστιο κύκλο οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών Γερμανίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι Γερμανοί έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια αναφορικά με τη διπλωματική πρωτοβουλία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Αυτός φέρεται να είναι επίσης ένας από τους λόγους μη επέμβασης της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά.

Τι κρύβει η λεκτική επίθεση Ερντογάν

Τις τελευταίες μέρες η τουρκική πολιτική ηγεσία απειλεί με casus beli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά και ο Ερντογάν έχει επιτεθεί λεκτικά στις ηγεσίες Ελλάδας και Γαλλίας χαρακτηρίζοντάς τις ανίκανες.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές : «Όταν διεξάγονται επιθέσεις σε επίπεδο προσώπων και όχι σε επίπεδο κρατών και εθνικών συμφερόντων, αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη μη αποδοχή κανόνων χωρίς πλαίσιο και συμπεριφορά. Καθώς ο Ερντογάν εμπλέκει ηγεσίες και πρόσωπα, το θέμα αφορά τον ίδιο πλέον καθότι επιζητά την προσωπική του μακροημέρευση και παραμονή του στην εξουσία. Ο Ερντογάν είναι αυτός που φέρεται να θέτει το ζήτημα της προσωπικής του μακροημέρευσης και επιβίωσης που το καθιστά πρόβλημα αντίστοιχα της Τουρκίας. Δημιουργεί κύκλο αντιπαράθεσης για να καταστήσει αναγκαία την παραμονή του στην εξουσία ικανοποιώντας το εκλογικό του ακροατήριο».

 

Google+ Linkedin