Παρελήφθη η προμελέτη του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                            10-4-2015

                                 ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

Την Τετάτρη 8-4-2015 στην Κόρινθο, παρουσία της επιτροπής παρακολούθησης, της επιστημονικής επιτροπής και των αντιπεριφερειαρχών κ. Πελοπίδα Καλλίρη και Άγγελου Παπαγγελόπουλου παρουσιάστηκε από την μελετητική ομάδα και παρελήφθη η προμελέτη του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Το έργο στην πρώτη του φάση θα έχει προυπολογισμό 2.500.000 € και θα περιλαμβάνει  σε μία έκταση 91,6 στρεμμάτων πέραν της τεχνολογικής και οικοδομικής αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών την κατασκευή ενός κτηρίου που θα περιλαμβάνει πλανητάτιο 90 θέσεων με διάμετρο θόλου 14 μέτρων με 6 projectors, αίθουσα διαλέξεων 120 ατόμων, σεισμική Τράπεζα, μετεωρολογικό σταθμό, Stellarium, διαδραστικές οθόνες κ.λ.π.

Ο σχεδιασμός έχει ακολουθήσει την απεικόνιση της τροχιάς των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, με κυρίαρχη αυτή της γης και του Άρη οι οποίες ορίζουν και τις γραμμές του κτηρίου. Στην ίδια μελέτη προτείνονται και μελλοντικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν την δημιουργία Πάρκων Γεωμετρίας, Φυτοτροπισμού, αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας, ελληνικής μυθολογίας (σχέση αστρονομίας και αστρολογίας) και πάρκο μέτρησης χρόνου και ναυσιπλοίας

Στο Κρυονέρι προτείνεται κάτι μοναδικό όχι μόνο στην ελληνικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό χώρο, ο συνδυασμός αστεροσκοπείου με πλανητάριο και λοιπές εκπαιδευτικές διατάξεις συντελώντας στη δημιουργία ενός πρότυπου θεματικού εκπαιδευτικού κέντρου. Οι προτεινόμενες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε σχέση με την υφιστάμενη ερευνητική υποδομή θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς την δημιουργία ενός κέντρου αστρονομίας με μοναδική πληρότητα, επιστημονική εποπτεία, δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών και κέντρου εκλαϊκευσης της αστρονομίας. Ο συνδυασμός αστεροσκοπείου, διαμορφωμένων χώρων παρατήρησης και πλανητάριου με την υποστήριξη ειδικών εργαστηρίων, αίθουσας διαλέξεων καθώς και ειδικά διαμορφωμένων θεματικών εκπαιδευτικών χώρων θα δημιουργήσουν ένα πάρκο μοναδικό στον ελληνικό χώρο.

Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για το αγκάλιασμα και την πίστη στην συγκεκριμένη πρόταση, το Αστεροσκοποείο Αθηνών, την Πελοπόννησο Α.Ε., τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Βασίλη Γκανιάτσα και τους συνεργάτες μελετητές καθώς και την Πρωτοβουλία του Κρυονερίου. Ημερομηνία για την παραλαβή της οριστικής μελέτης, της οικοδομικής άδειας και της μελέτης εφαρμογής ορίστηκε η 30 Ιουλίου του 2015.

Άγγελος  Παπαγγελόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
Πρόεδρος επιτροπής παρακολούθησης

 

Google+ Linkedin