Ο Elon Musk παρουσίασε συσκευή επικοινωνίας εγκεφάλου – μηχανής

Ο Elon Musk παρουσίασε συσκευή επικοινωνίας εγκεφάλου – μηχανής

‘Ενα γουρούνι που ονομάζεται Γερτρούδη βρέθηκε με ένα τσιπ υπολογιστή σε μέγεθος νομίσματος στον εγκέφαλό του, υπηρετώντας τα φιλόδοξα σχέδια να συγχωνευτεί η λειτουργία του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως οραματίζεται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ. Οι επιστήμονες της εταιρείας του, Neuralink, έχουν εμφυτεύσει στε τρία πειραματόζωα το συγκεκριμένο τσιπάκι, ώστε κάθε κίνηση που κάνουν τα γουρούνια να καταγράφεται από τους μικροσκοπικούς υπολογιστές στον εγκέφαλό τους, οι οποίοι στέλνουν ασύρματα όλα τα δεδομένα στην οθόνη.

Όπως εξηγεί υποστηρίζει ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είναι σαν να έχει τοποθετηθεί ένα έξυπνο ρολόι, σαν αυτά που καταγράφουν τους παλμούς της καρδιάς, στο κρανίο.

Ο στόχος της εταιρείας και άλλων ανταγωνιστικών σταρτ-απ είναι η θεραπεία με τη βοήθεια του μικροτσίπ διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα και σύντομα ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις θα μπορούσαν να χειρίζονται με το μυαλό τους κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Στο απώτερο μέλλον η τεχνολογία πρέπει να γίνει σύμμαχος του ανθρώπου ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία όπως προβλέπει ο εκκεντρικός επιχειρηματίας θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Καθώς η εταιρεία του Μασκ αναζητεί ανθρώπους που θα δοκιμάσουν εθελοντικά το τσιπάκι της, επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες σε αυτόν τον τομέα. Η Neuralink διεκδικεί από πέρυσι, χωρίς αποτέλεσμα την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους.

Google+ Linkedin