Ο πιτσιρικάς που έσπασε το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο πιτσιρικάς που έσπασε το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Ζοέλσον Φερνάντες πριν από μερικές ώρες έσπασε το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο και θέλει να κάνει ανάλογη καριέρα με τον CR7 στο ποδόσφαιρο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πιτσιρικάς επιθετικός της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας μπήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις στο 2-1 επί της Ζιλ Βισέντε και έγινε ο νεότερος παίκτης που ντεμπουτάρει στην ιστορία της πορτογαλικής ομάδας.

Ο Φερνάντες κατέγραψε την πρώτη συμμετοχή του με τα μεγάλα Λιοντάρια σε ηλικία 17 ετών, 4 μηνών, 3 ημερών και άφησε πίσω του το επίτευγμα του CR7, ο οποίος είχε παίξει για πρώτη φορά λίγο μεγαλύτερος (17 ετών, 6 μηνών, 9 ημερών). Ο Ρονάλντο είχε κάνει ντεμπούτο τον Αύγουστο του 2002.

«Περιμένω έναν σπουδαίο παίκτη στο μέλλον»

Μετά το τέλος του αγώνα, στη συνέντευξη Τύπου, ο προπονητής του συλλόγου, Ρούμπερ Αμορίμ, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να γράψει ιστορία συζήτησε για την εξέλιξή του: «Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό παιδί, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ νέος, είναι πολύ ανταγωνιστικός, αλλά είναι ακόμα νέος. Ας δώσουμε στον Ζοέλσον χρόνο. Δεν ξέρω τι να περιμένω από αυτόν, αλλά ξέρω ότι έχω ένα παιδί υψηλής ποιότητας, πολύ ανταγωνιστικό. Περιμένω έναν σπουδαίο παίκτη στο μέλλον» τόνισε ο κόουτς.

Μήλον της έριδος από τα 17 του

Πάντως, η Σπόρτινγκ ξέρει πως έχει έναν… θησαυρό στο ρόστερ της και αναμένεται να του ανανεώσει το συμβόλαιό ως το 2025 και όποια ομάδα θελήσει να τον αποκτήσει θα πρέπει να πληρώσει ρήτρα μεταξύ 60 και 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη, η Άρσεναλ και η Ντόρτμουντ έχουν ρίξει τα δίχτυα τους προς τον 17χρονο διεθνή. Δεν είναι τυχαίο πως από τους πέντε παίκτες (Κουαρέσμα, Ινάσιο, Νούνο Μέντες και Τιάγκο Τομάς) που προώθησε στην πρώτη ομάδα ο Αμορίμ, ο Φερνάντες θα έχει την υψηλότερη ρήτρα. Δείχνοντας έτσι πόσο πολύ πιστεύουν σε αυτόν…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=145&v=0Va5uMtQpcA&feature=emb_logo

Ο Ζοέλσον Φερνάντες γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2003 στην Δημοκρατία της Γουινέας-Μπισσάου (πρώην Πορτογαλική Γουινέα) και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση στον τοπικό σύλλογο «Academia Valusa do Bairro Militar» στα περίχωρα της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας.

Μετακόμισε στην Πορτογαλία το 2014 σε ηλικία 11 ετών και  σύντομα εντοπίστηκε από τους κατασκόπους της Σπόρτινγκ Λισαβόνας κατά την άφιξή του στη χώρα.

Νεότερος και στην Εθνική Πορτογαλίας

Μέσω της διπλής υπηκοότητάς του, ο Ζοέλσον Φερνάντες είχε την ευκαιρία να επιλέξει να παίξει τόσο για την Πορτογαλία όσο και για τη Γουινέα Μπισσάου και φυσικά προτίμησε τους Ευρωπαίους. Δεν είναι τυχαίο πως έχει εκπροσωπήσει την Πορτογαλία σε επίπεδα Under-15, U16 και U17. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2019, σε ηλικία μόλις 16 ετών, έκανε ντεμπούτο σε έναν αγώνα προκριματικών του EURO με την Αλβανία και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην Εθνική Πορτογαλίας κάτω των 17 ετών.

Η ευκαιρία λόγω του κορονοϊού

Πριν διακοπεί το ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο 17χρονος εξτρέμ είχε περάσει ολόκληρη τη σεζόν παίζοντας με τη U23 του συλλόγου, όπου είχε πετύχει πέντε γκολ και είχε μοιράσει δύο ασίστ σε 28 εμφανίσεις. Αφού άρχισε να παίρνει μέρος στις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα μετά την επανέναρξη της σεζόν, έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο ενός παιχνιδιού του πορτογαλικού πρωταθλήματος στις 18 Ιουνίου 2020 εναντίον της Τοντέλα. Όμως, χθες ήταν η μέρα του και θα τη θυμάται για πολλά χρόνια, όπως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, επειδή του «έκλεψε» το ρεκόρ.

Κριστιάνο Ρονάλντο, Φίγκο και… τώρα Ζοέλσον Φερνάντες

Ο Ζοέλσον Φερνάντες είναι η Νο1 ελπίδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όπως ήταν ο CR7 και ο Φίγκο. Δεν θέλει, όμως, να τον συγκρίνουν. «Είναι αλήθεια ότι η σύγκριση με αυτούς τους παίκτες μου ασκεί λίγη επιπλέον πίεση. Προσπαθώ να ακολουθήσω το παράδειγμά τους και να παίξω όσο καλύτερα μπορώ σε κάθε παιχνίδι» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για την ομοιότητά του με τους μεγάλους σταρ του ποδοσφαίρου που ξεκίνησαν από την Ακαδημία της πορτογαλικής ομάδας.

Google+ Linkedin