Μάνος Μαλαγάρης : “Δεν ήμασταν απλά δικηγόροι των συνδικαλιστών κομμουνιστών – Ξοπίσω από τα δικά τους βήματα βαδίζουμε κι εμείς”

Η δικηγορία είναι λειτούργημα, κι όσο κι αν αυτό γίνεται αντικείμενο αμφισβήτησης στην καθημερινή τριβή σε γραφεία και δικαστικές αίθουσες, υπάρχουν φορές που αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο κάθετο και αδιαμφισβήτητο τρόπο. Πολλώ δε μάλλον όταν οι συνήγοροι καλούνται να εκπροσωπήσουν ανθρώπους με τους οποίος τους ενώνουν τα ίδια ιδανικά και ο ίδιος στόχος για μια άλλη κοινωνία. Όπως στην περίπτωση των δικηγόρων πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν τις αγορεύσεις τους, συμβάλλοντας κι εκείνοι στην πέρα από κάθε αμφιβολία στοιχειοθέτηση της εγκληματικής δράσης των χρυσαυγιτών.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο Μάνος Μαλαγάρης, υπογράμμισε αυτή ακριβώς την πραγματικότητα της συμπόρευσης στον ίδιο δρόμο με τα θύματα της φασιστικής επίθεσης στο Πέραμα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θρασύδειλη τακτική συσκότισης των πιστεύω και της ταυτότητας των ναζί. Ανέδειξε τη σημασία της καταδίκης της ΧΑ, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτή δεν μπορεί να εξαλείψει το θρεφόμενο από το ίδιο το σύστημα φασιστικό φαινόμενο, καλώντας ουσιαστικά το δικαστήριο να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και της απαίτησης σχεδόν σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας για τιμωρία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης:

Για όλα αυτά, ζητάμε την καταδίκη των κατηγορούμενων. Για δύο λόγους: Γιατί πολύ απλά οι δράστες αυτών των απεχθέστατων εγκλημάτων πρέπει να τύχουν της τιμωρίας που τους αξίζει και να οδηγηθούν στη φυλακή. Και γιατι δεν πρέπει με την απόφαση σας να μαχαιρώσετε ξανά τον Π. Φύσσα όπως σας ζήτησε η μητέρα του η Μάγδα.

Σε ότι μας αφορά, θα έχετε καταλάβει ύστερα από τόσα χρόνια ότι όλοι εμείς δεν ήμασταν απλά οι δικηγόροι των συνδικαλιστών κομμουνιστών. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Παναγιώτης Γκούτης, ο Νίκος Ζύμαρης, ο Μιχάλης Βαξεβάνης, ο  Δημήτρης Διαμαντάκης, ο Γίωργος Σκλαβόλιας, ο Ιορδάνης Πουντίδης, ο Θοδωρής Τηλιακός, ο Θοδωρής Καραμπέρης και ο Σταύρος Λεκοδημήτρης είναι όλοι τους φίλοι, μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εμείς που τους εκπροσωπούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόμαστε μαζί τους τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια ιδανικά. Ξοπίσω από τα δικά τους βήματα βαδίζουμε και εμείς.  Αυτοί ήταν οι λόγοι που σε όλη την διαδικασία -όσο μας επέτρεπαν οι ικανότητες μας- υπερασπιστήκαμε τις θέσεις, τις απόψεις και τα «πιστεύω» τους που είναι και δικά μας «πιστεύω». Αυτό το τελευταίο νομίζω πως δεν το κρύψαμε ποτέ. Ποτέ εξάλλου δεν νιώσαμε την ανάγκη να αποκρύψουμε την ιδεολογία και τις πράξεις των θυμάτων που υπερασπιζόμασταν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την ιδιότητα τους ως μέλη του ΚΚΕ και ούτε νιώσαμε την ανάγκη να προσβάλλουμε ως πλαστό το καταστατικό του ΚΚΕ που έφεραν στο δικαστήριο σας οι Χρυσαυγίτες.

Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου σας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Χ.Α. είναι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Επίσης, έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις, θα επωάζονται και θα γεννιούνται όσο εξακολουθούν να υπάρχουν τα κοινωνικά φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας, της μετανάστευσης και της εξαθλίωσης. Μέχρι να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα γνωρίζουμε ότι η δράση τέτοιων οργανώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της συνειδητής και οργανωμένης δράσης των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.  Γνωρίζουμε επίσης, ότι τέτοιες οργανώσεις θα τυγχάνουν πάντα της θαλπωρής του κράτους και των μηχανισμών του.

Ζητάμε να τους καταδικάσετε με τις αυστηρότερες των ποινών για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και να αποδώσετε το αίσθημα δικαίου της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Δεν πιστεύουμε πως η απόφαση σας όσο αυστηρή και αν είναι, μπορεί να εξαλείψει την εμφάνιση τέτοιων οργανώσεων. Ωστόσο η απόφαση σας μπορεί να συμβάλλει –από το δικό της μετερίζι- στον περιορισμό τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων. Σε περίπτωση που τους απαλλάξετε ή σε περίπτωση που κάνετε δεκτούς τους αστείους ισχυρισμούς τους «περί παύσης της Τοπικής Νικαίας» από τον Μιχαλολιάκο και όχι από τον Λαγό τότε είναι σίγουρο ότι θα δώσετε αέρα στα πανιά τους.

*Την Τρίτη 28 Γενάρη θα ξεκινήσει την αγόρευσή του ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Θόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Google+ Linkedin