Κόσμος κάθε ηλικίας στο Σύνταγμα για το «Παραιτηθείτε»

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τα χαρακτηριστικά, αλλά και για το εάν είναι πολιτικά αχρωμάτιστη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα. Πάνω από 7.000-8.000 συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Άτομα κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία τους άνω των 40 ετών, αρκετοί εκ των οποίων είτε άνεργοι είτε συνταξιούχοι.

Πολλοί ήταν και οι νέοι. Φαίνονταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ για αρκετούς η ενδυματολογική τους εμφάνιση έδειχνε ότι διέθεταν χρήματα για αυτό. Κάποιες κυρίες και κοπέλες δεν αποχωρίστηκαν τις ψηλοτάκουνες γόβες τους ή τα ψηλοτάκουνα πέδιλά τους ενώ κάποιες προσήλθαν με ακριβές τσάντες και άλλα αξεσουάρ, όπως ομπρέλες γνωστής ξένης εταιρείας, για να προστατευτούν από τον ήλιο.

Στα συνθήματα συμμετείχαν λίγοι αλλά προσπαθούσαν να φωνάζουν όσο γινόταν περισσότερο για να κάνουν αίσθηση, όπως «Τσίπρα, ντροπή σου, παραιτήσου», «Παραιτηθείτε» αλλά και πιο ευφάνταστα όπως «Τσίπρας – Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο». Κάποιοι κρατούσαν και πλακάτ, όπως με το σύνθημα «Go Home Tsipras», και άλλα που τα είχαν γράψει με το χέρι και είχαν συνθήματα με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό – εμφανίστηκαν ακόμα και για το «Brexit».

Αίσθηση προκάλεσε ένα πανό με το σύνθημα «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα», το ίδιο σύνθημα δηλαδή με το οποίο είχαν εμφανιστεί το 2012 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο της Βουλής.

Οι συγκεντρωμένοι πάντως διαδήλωσαν ειρηνικά, χωρίς ομιλητές και κομματικά λάβαρα, αλλά με ελληνικές σημαίες και κάποιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στα μεγάφωνα, εκτός από συνθήματα, ακούγονταν προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ακουστούν αποδοικιμασίες. Στα αξιοσημείωτα΄συγκαταλέγεται και μια κούκλα Πινόκιο με μορφή που έμοιαζε στον Πρωθυπουργό και την κράδαινε μια κυρία.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στελέχη και βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία όπως οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες με διαδηλωτές, Θανάσης Πλεύρης κ.ά., αλλά και από το Ποτάμι όπως οι Ιάσων Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός. Από το ΠαΣοΚ το παρών έδωσε ο Θανάσης Χειμωνάς, εκ των συνδιοργανωτών, ο οποίος συνομίλησε αρκετά με τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο.

Σε μήνυμά τους στην επίσημη σελίδα του κινήματος στο Facebook οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ζήτησαν να αλλάξει ώρα η στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν νωρίτερα τη συγκέντρωση.

«Παρά το αίτημά μας και τις συνεχείς προσπάθειές μας για να αλλάξει ώρα η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Μετρό, Ηλεκτρικού και Τραμ η οποία ανακοινώθηκε ΞΑΦΝΙΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα για την Τετάρτη το βράδυ ΑΚΡΙΒΩΣ την ώρα της συγκέντρωσης (και ενώ πρώτα είχαν πατηθεί πάνω από 20,000 διαδικτυακές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στην σελίδα μας) δεν είχαμε μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα. Αποφασίσαμε λοιπόν για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και για την ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ τους από και προς την πλατεία Συντάγματος με όλα τα διαθέσιμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να μεταφέρουμε την ώρα της συγκέντρωσης για λίγο νωρίτερα, δηλαδή στις 18:30 μ.μ» αναφέρουν στο μήνυμά τους.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση της διαδικτυακής κίνησης «Παραιτηθείτε» πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο πριν από μια ώρα και κρατούν στα χέρια πλακάτ με κεντρικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε» και με τη φράση «ούτε κόμματα, ούτε χρώματα, ούτε συνδικάτα, πολίτες μόνο».

Είχαν στήσει μικροφωνική στο πλακόστρωτο μπροστά στο Λευκό Πύργο, μετέδιδαν μουσική και φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούν σε παραίτηση την κυβέρνηση, στην οποία έβγαζαν συμβολικά «κόκκινη κάρτα», ενώ κατά διαστήματα διαβάστηκαν αποσπάσματα με τα αιτήματα της πρωτοβουλίας.

«…Ζητάμε μείωση της κρατικής σπατάλης, ζητάμε άμεσα μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής μας, ζητάμε δραστική μείωση του ΦΠΑ και των νέων έμμεσων, άμεσων φόρων τους οποίους επιβαρυνόμαστε για τις αυταπάτες των ανεύθυνων κυβερνώντων, λέμε όχι στο διχασμό και στη δημιουργία ψεύτικων εχθρών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, γιατί η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη…» ήταν μεταξύ των αποσπασμάτων που ακούστηκαν από τα ηχεία.

Google+ Linkedin