Κορονοϊός: Συναγερμός! 65 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σε 24 ώρες

Κορονοϊός: Συναγερμός! 65 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σε 24 ώρες

Σήμερα, 30/7/2020, δηλώθηκαν 65 επιπλέον κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Aναλυτικότερα:

  • δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μέλη πληρώματος τάνκερ προερχόμενο από Τουρκία, το οποίο ξεφόρτωσε Πειραιά. Όλο το πλήρωμα -24 μέλη- Φιλιππινέζοι και Ινδοί, έχουν τεθεί σε καραντίνα εντός του πλοίου, ενώ εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
  • έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα σήμερα και την εξέλιξη από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

  • 1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
  • Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η εξέλιξη με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

κρουσματα ελλαδα

Κρούσματα στην Ελλάδα: Χάρτης με τη διασπορά

κρούσματα διασπορα χάρτης

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα ΕΔΩ

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για τα κρούσματα από κορονοϊό

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον κορονοϊό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Πέτσας: Απαράδεκτες συμπεριφορές χαλάρωσης

Για το θέμα της κρίσης με τον κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως «η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους».

Αναλυτικά, ανέφερε ότι «χθες έγιναν -από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή- 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνουμε, ταυτόχρονα, ισχυρή σύσταση για τη χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στον συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφεύγουμε αυτήν την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Google+ Linkedin