Κορονοϊός: Θρίλερ με τους νεκρούς και τα κρούσματα στις κλινικές “Ταξιάρχαι” και “Κασταλία”

Αγωνία επικρατεί όσον αφορά την κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι και “Κασταλία” στα νότια προάστια, καθώς όπως έγινε γνωστό έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δύο θάνατοι ασθενών στην κλινική “Ταξιάρχαι” οφείλονται στον κορονοϊό, ενώ υπάρχει άλλος ένας νεκρός που δεν είχε εξακριβωθεί αν κατέληξε εξαιτίας του ιού. Τα κρούσματα, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην εκπομπή “Live News” του Mega, είναι 29, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας: τα 17 από αυτά αφορούν ασθενείς και τα 11 εργαζόμενους.

“Έχουμε δύο τοπικές επιδημίες, από ό,τι φαίνεται υπήρχε πλημμελής εφαρμογή των μέτρων και των οδηγιών. Ιχνηλατούνται οι επαφές, και θα το δούμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται από τις δύο περιπτώσεις είναι ότι επιπόλαιες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπυρώσεις”, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παρέμβαση εισαγγελέα και για τις δύο κλινικές – Ερευνά κακουργήματα

Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για τις δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε ασθενείς και προσωπικό.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι “όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”.

Οργή από Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Αναφερόμενος στη δομή της Κασταλίας, χωρίς να την κατονομάσει, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση το απόγευμα είπε: “Χθες είχαμε ένα κρούσμα θετικό που κατέληξε σε δομή υγείας με πολλούς εργαζομένους. Βρεθήκαμε στη δομή, ολοκληρώσαμε τη δειγματοληψία σε εργαζόμενους και τροφίμους αναμένουμε τα αποτελέσματα τα 92 πρώτα ήταν αρνητικά”.

Την ίδια ώρα οργισμένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι ο κορονοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Google+ Linkedin