Κορονοϊός: Επταπλάσιος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για γιατρούς και νοσηλευτές

Κορονοϊός: Επταπλάσιος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για γιατρούς και νοσηλευτές

Οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα. Γιατί οι άνδρες είναι πιο «ευάλωτοι».

Επταπλάσιο κίνδυνο -τουλάχιστον- να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό έχει το υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τουλάχιστον επτά φορές (επτά έως εννέα φορές) μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με άλλους.

Εν τω μεταξύ, όσοι εργάζονται στους τομείς μεταφορών και κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine» ανέλυσαν στοιχεία μεταξύ Μαρτίου – Ιουλίου 2020 για περίπου 120.000 εργαζόμενους 49 έως 64 ετών.

Οι άνδρες έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Δεύτερη μεγάλη διεθνής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» και ανέλυσε δεδομένα για περισσότερες από 3,1 εκατομμύρια περιστατικά κορονοϊού σε 47 χώρες, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ασθενείς έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο – σε σχέση με τις γυναίκες – να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, οι άνδρες έχουν σχεδόν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλονται εν μέρει σε διαφορές στην ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους στον κορονοϊό, ενώ μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο και άλλοι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν ούτως ώστε οι γυναίκες να θέτουν τον ιό πιο εύκολα υπό έλεγχο.

Google+ Linkedin