Δήμος Σικυωνίων: Χαρά και συγκίνηση στις απονομές υποτροφιών του Ιδρύματος Μαυρούλια

Δήμος Σικυωνίων: Χαρά και συγκίνηση στις απονομές υποτροφιών του Ιδρύματος Μαυρούλια

«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας» είπε στους υπότροφους το μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Ριζόπουλος – Συγκινημένος ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος περιέγραψε τον αγώνα για την διεκδίκηση της περιουσίας Μαυρούλια

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου 2022, οι απονομές των υποτροφιών του Ιδρύματος Μαυρούλια, στο Κιάτο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σικυωνίων, έναν χώρο γραμμάτων και γνώσης, που κατασκευάστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει ξεχωριστό τομέα τοπικής ιστορίας. Η απονομή των υποτροφιών αποτέλεσε τα ανεπίσημα εγκαίνια του ιδιαίτερα καλαίσθητου και όμορφα οργανωμένου χώρου, που κατακλύστηκε από τους υπότροφους, τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χάρης Βυτινιώτης, καθώς και ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γιώργος Τσολάκος, Διοικητικών Δημήτρης Σώκος, Περιβάλλοντος Βασίλης Δομετίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σκαρμούτσος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Μηκώνη» Δημήτρης Ζάρκος, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου Τάσος Λεονάρδου. Ξεχωριστός προσκεκλημένος ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος “AHEPA Hellas – 40 Ψυχικού «Αγία Φιλοθέη»” ο οποίος μίλησε τους υπότροφους με ιδιαίτερη θέρμη και τους κάλεσε να «κυνηγήσουν τα όνειρά τους» όπως έκανε και ο Μαυρούλιας αλλά και όλοι οι Έλληνες που κυνήγησαν το «αμερικάνικο όνειρο» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Της απονομής των υποτροφιών προηγήθηκε η απονομή των «Βραβείων Λούτα» ενός νέου θεσμού, ο οποίος δημιουργήθηκε με την χρηματοδότηση και την επιθυμία ενός άλλου τέκνου της Σικυώνιας γης που έχει μεταναστεύσει στην αμερικανική ήπειρο. Τα «Βραβεία Λούτα» που έχουν τιμητικό χαρακτήρα απονεμήθηκαν στους αριστεύσαντες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Κιάτου. Το βραβείο, που είχε επιλέξει ο ίδιος ο χορηγός ο Κωνσταντίνος Λούτας, ήταν ένα βιβλίο του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Σωτήρη Κοκκωνάκη, το οποίο έφερε και ιδιόχειρη αφιέρωση.

Μετά τις απονομές των «Βραβείων Λούτα» πραγματοποιήθηκε μια σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Μαυρούλια από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σωτήρη Κοκκωνάκη, καθώς και σύντομοι χαιρετισμοί από τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα και την αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Κόρκα.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στον δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε με συγκίνηση στο ιστορικό της διεκδίκησης της περιουσίας Μαυρούλια, έναν αγώνα που ξεκίνησε το 2011 και αντιμετώπισε με επιτυχία τον τραπεζικό κολοσσό JP Morgan. Τελικά, ο αγώνας δικαιώθηκε και το 2016 η περιουσία Μαυρούλια πέρασε οριστικά στον δήμο Σικυωνίων και ξεκίνησε η διαδικασία απονομής των υποτροφιών, των οποίων η πρώτη απονομή, μετά την διευθέτηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, έγινε το 2018.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της δικηγόρου του δήμου κας Κωνσταντίνας Γεωργούλια που με πείσμα και επιμονή δούλεψε για την διεκδίκηση της περιουσίας Μαυρούλια, αλλά και στον πρώην δήμαρχο Κιάτου Θανάση Εμμανουηλίδη, ο οποίος με «τσαμπουκά» όπως τόνισε ο Σπύρος Σταματόπουλος, μετέγραψε την περιουσία Μαυρούλια στον δήμο και δημιούργησε το «πάτημα» για τις διεκδικήσεις που ακολούθησαν.

Συνολικά δόθηκαν 37 υποτροφίες, εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν συνέχιση των υποτροφιών που είχαν δοθεί το 2019 και οι υπότροφοι αρίστευσαν στις επιδόσεις τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι 15 αφορούσαν τους αριστεύσαντες επιτυχόντες του 2020 και 18 τους αριστεύσαντες επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια του 2021.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης με την παράθεση μικρού catering και τις ευχές των παρευρισκομένων σε όλους τους υποτρόφους και για καλές σπουδές και εκπλήρωση όλων των ονείρων τους!

 

Google+ Linkedin