Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν την Παναγία των Παρισίων ξεχωριστή

Η Παναγία των Παρισίων υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά που έκαιγε για περισσότερες από 8 ώρες τη Δευτέρα. Η φωτιά κατέστρεψε στην οροφή του Καθεδρικού ναού, οδηγώντας σε κατάρρευση του βέλους και απειλώντας την υπόλοιπη δομή του κτηρίου, που ευτυχώς, φαίνεται να διασώζεται.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, δήλωσε ότι η Νοτρ Νταμ υπέστη «κολοσσιαίες ζημιές» και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να σώσουν τα ανεκτίμητα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στο εσωτερικό του ναού.

Ποια είναι όμως τα πιο χαρακτηριστικά κειμήλια τα οποία καθιστούν την Παναγία των Παρισίων κομμάτι της γαλλικής ιστορίας και τέχνης;

To BBC συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά κειμήλια του εμβληματικού Καθεδρικού:

Πολύχρωμα βιτρώ

Η Παναγία των Παρισίων διαθέτει εντυπωσιακά βιτρώ, με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι τρία παράθυρα διακοσμημένα με τριαντάφυλλα που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.

Το πρώτο και πιο μικρό βρίσκεται στη δυτική πρόσοψη και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1225. Το νότιο παράθυρο έχει διάμετρο περίπου 13 μέτρων και αποτελείται από 84 πάνελ αλλά δεν διατηρεί τα αρχικά του χρώματα καθώς είχε καταστραφεί από προηγούμενες φωτιές.

Δύο Πύργοι 

Όσοι έχουν επισκεφτεί τη Νοτρ Νταμ, έχουν περάσει σίγουρα μπροστά από τους δύο πύργους γοτθικού ρυθμού που στέκουν στη δυτική πρόσοψη του ναού.

Οι εργασίες εκεί ξεκίνησαν το 1200, αλλά ο πρώτος πύργος – ο βόρειος – δεν ολοκληρώθηκε παρά 40 χρόνια αργότερα. Δέκα χρόνια μετά, το 1250, ολοκληρώθηκε ο νότιος πύργος.

Και οι δύο πύργοι είναι ύψους 68 μέτρων και όσοι είχαν κουράγιο να ανέβουν τα 387 σκαλοπάτια θα απολάμβαναν πανοραμική θέα στο Παρίσι.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και τα δύο καμπαναριά παρέμειναν άθικτα από την καταστροφική πυρκαγιά.

Gargoyles

Η Παναγία των Παρισίων είναι επίσης διάσημη για τα περίφημα γλυπτά της, το πιο χαρακτηριστικό από τα οποία είναι αυτό που στέκεται στην οροφή του ναού και προσέχει την πόλη.

Καμπάνες

Ο Kαθεδρικός έχει 10 καμπάνες , η μεγαλύτερη εκ των οποίων ζυγίζει πάνω από 23 τόνους και εγκαταστάθηκε στο νότιο πύργο το 1685.

Στην επέτειο των 850 ετών της, το 2013, ανασχεδιάστηκαν οι μικρότερες καμπάνες του βόρειου πύργου.

Κάθε μία καμπάνα έχει ονομαστεί από κάποιον Άγιο και συμβολίζει τις καμπάνες που έλιωσαν για να γίνουν βλήματα για τα κανόνια κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Το βέλος της Νοτρ Νταμ

Το περίφημο βέλος της Παναγίας των Παρισίων, το οποίο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της Δευτέρας, χρονολογείται στον 12ο αιώνα.

Έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, συμπεριλαμβανομένης της αποσυναρμολόγησης κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, και αργότερα ανοικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1860.

Κειμήλια

Η Νοτρ Νταμ φιλοξενεί κειμήλια από τα Πάθη του Χριστού. Ένα κομμάτι του Σταυρού, ένα Καρφί και το Στέμμα του Ιησού.

Η Αν Χινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, έγραψε στο Twitter ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία και κόσμος που είχε μαζευτεί έξω από την Παναγία των Παρισίων σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για τη διάσωση του Στέμματος και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Google+ Linkedin