Απεβίωσε ο «πατέρας» του καρδιακού απινιδωτή Bernard Lown

Απεβίωσε ο «πατέρας» του καρδιακού απινιδωτή Bernard Lown

Σε ηλκία 99 ετών έσβησε ο δρ Bernard Lown, καρδιολόγος της Μασαχουσέτης, ο οποίος επινόησε τον πρώτο αξιόπιστο απινιδωτή της καρδιάς και αργότερα συν-ίδρυσε ομάδα κατά του πολέμου και των πυρηνικών που έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο γιατρός που γεννήθηκε στη Λιθουανία πέθανε στο σπίτι του στην περιοχή της Βοστώνης. Ο δρ Lown  ακολούθησε τα χνάρια του Ιπποκράτη, διδάσκοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η πρόληψη και η ανθρωπιστική προσέγγιση για τους φτωχούς και τους πάσχοντες.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ήταν από τους πρώτους που τόνισαν τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων και εισήγαγε το φάρμακο Lidocaine ως θεραπεία για την αρρυθμία. Το 1962, εφηύρε τον απινιδωτή συνεχούς ρεύματος ή καρδιο- μετατροπέα.

Ήταν επίσης κοινωνικός ακτιβιστής, ιδρυτής Ιατρών για την Κοινωνική Ευθύνη το 1960 και αργότερα στη δεκαετία του 1980, συνιδρυτής με τον δρ Yevgeny Chazov από την τότε Σοβιετική Ένωση, της ομάδας Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW).

Μάλιστα είχε παρουσιάσει την οργάνωση και τους στόχους της στην Αθήνα, κατά την ιδρυτική εκδήλωση του ελληνικού κλάδου της IPPNW το 1983.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποχαιρετά τον μεγάλο επιστήμονα τονίζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό του έργο, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Κοινότητας, όσο και το απαράμιλλο κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο με πρωτοβουλίες για δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα και ειρήνη.

Ο δρ Lown δημιούργησε και άλλους οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν το ProCor για την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας, προβλέποντας έγκαιρα την επικείμενη επιδημία των καρδιαγγειακών παθήσεων, που απειλούν την υγεία και τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Google+ Linkedin