Έρη Ρίτσου: Η Ρωμιοσύνη γράφτηκε για όσους πολέμησαν τους ναζί και τον φασισμό

Έρη Ρίτσου: Η Ρωμιοσύνη γράφτηκε για όσους πολέμησαν τους ναζί και τον φασισμό

Η Έρη Ρίτσου, κόρη του Γιάννη Ρίτσου, γράφει στο Χρονολόγιό της στο facebook για τη Ρωμιοσύνη που ακούστηκε στο συλλαλητήριο στην Αθήνα «Μαθαίνω πως στο συλλαλητήριο ακούστηκε η Ρωμιοσύνη: «Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας».

Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…
(Εκτός και αν η χρήση από πλευράς διοργανωτών είναι μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης με τη γείτονα χώρα. Επί μακεδονικού εδάφους όλοι μαζί, το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας!
Οπότε, πάσο!).»

” Η Ρωμιοσύνη γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1945-47, μέσα στον εμφύλιο, και είναι μια εποποιία της Αντίστασης του Ελληνικού λαού κατά των Ναζί.

Η Ρωμιοσύνη μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, μετά τον ξυλοδαρμό του καθώς και άλλων αριστερών από τους χωροφύλακες στον Πειραιά, ανήμερα των Φώτων το 1966. Μέσα στα αίματα ο Μίκης επιστρέφει σπίτι του και βρίσκει ένα αντίτυπο της Ρωμιοσύνης που μελοποιεί μέσα σε λίγες ώρες.

Είτε φασίστες την τραγουδήσουν, είτε πατριδολάγνοι, είτε πατριδοκάπηλοι, είτε δωσίλογοι, είτε άσχετοι, είτε ανύποπτοι, η Ρωμιοσύνη είναι το ποίημα που είναι, γράφτηκε για το λόγο που γράφτηκε και αυτό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.”

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΖΩΗΣ ( ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ ) 

Google+ Linkedin