Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία

Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία

Διατηρώντας μια παράδοση αιώνων, οι αγορές των Χριστουγέννων γίνονται όλο και πιο πολυάριθμες κάθε χρόνο στις κύριες πόλεις της Γαλλίας. Στο Στρασβούργο διοργανώθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά το 1570, έθιμο που εισήγαγαν οι Γάλλοι από τη Γερμανία, και από τότε ήταν θεσμός για την πόλη. Η παράδοση εξαπλώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και σε άλλες πόλεις. Κρασί και καυτά κάστανα, μελόψωμα και μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και οι όμορφοι ξύλινοι πάγκοι, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία της μαγικής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων.Μία επιλογή από μερικές πόλεις που διοργανώνουν τις πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία αυτό το χειμώνα του 2018.

Παρίσι
 
Στο Παρίσι διοργανώνονται πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές, μια από τις πιο κεντρικές βρίσκεται δύο λεπτά με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο 5ο διαμέρισμα, στην πλατεία Viviani, που έχει το παλαιότερο δέντρο στο Παρίσι. Κεραμικά, κοσμήματα, στολίδια, δερμάτινα αντικείμενα, επιτραπέζια σκεύη … Ένα πλήθος αντικειμένων που ο κόσμος θαυμάζει ή αγοράζει, περπατώντας σε μια ζωντανή ατμόσφαιρα, με ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι.
Υπάρχουν όμως κι άλλες αγορές στην πόλη: κατά μήκος των Ηλύσιων Πεδίων, όπου υπάρχει και παγοδρόμιο, κάτω από τον πύργο Μονπαρνέ, στην εμπορική περιοχή La Defense και κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Περισσότερα : site officiel
Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μετς
 
Το Μετς διοργανώνει τη δεύτερη πιο όμορφη και μεγαλύτερη αγορά Χριστουγέννων στα ανατολικά μετά το Στρασβούργο. Ένας μαγικός κόσμος που απλώνεται στις έξι κύριες πλατείες της πόλης.
Η πλατεία Saint Louis, η παραδοσιακή αγορά και η Πυραμίδα των Χριστουγέννων είναι τα μέρη που οι επισκέπτες εξερευνούν και βρίσκουν έμπνευση και δώρα όλων των ειδών. Το καρουσέλ στην πλατεία Saint-Jacques θα ευχαριστήσει τα παιδιά, όπως και ο τροχός και το χριστουγεννιάτικο χωριό που προετοιμάστηκε  στην πλατεία d’Armes – J.F Blondel.
Ημερομηνίες: από τις 17 Νοεμβρίου 2018 έως τις 6 Ιανουαρίου 2019
​Περισσότερα : site officiel

​Στρασβούργο
 
Το Στρασβούργο έχει την παλιότερη και καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας, που χρονολογείται από το 1570. Διεξάγεται στο κέντρο της πόλης, γύρω από τον καθεδρικό ναό, που πριν λίγα χρόνια γιόρτασε τα 1.000 χρόνια του. Φωτισμοί και στολισμοί μεταμορφώνουν την πόλη, ενώ μυρωδιές από μπαχαρικά και κανέλα ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.
Διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις πλούσιες παραδόσεις της Αλσατίας, ενώ υπαίθριες συναυλίες συμπληρώνουν αυτό το μαγευτικό περιβάλλον της πλατείας Κλεμπέρ, όπου ένα τεράστιο έλατο απλώνει τα στολισμένα με σπινθηροβόλες γιρλάντες κλαδιά του.
Από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου
​Περισσότερα: site officiel
Κολμάρ
Στο Κολμάρ διοργανώνονται πέντε αγορές Χριστουγέννων που λειτουργούν από τα τέλη Νοεμβρίου. Με μαγευτική ατμόσφαιρα, το Κολμάρ προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
Η περιοχή της Μικρής Βενετίας είναι ένας παράδεισος για τα παιδιά με το καρουσέλ της, τα παιχνίδια και τις φάτνες. Η πλατεία Jeanne d’Arc φιλοξενεί τα καλύτερα της γαστρονομίας της Αλσατίας, ενώ οι πάγκοι στις πλατείες Ancienne Douane και des Dominicains προσφέρουν χιλιάδες μικρά αντικείμενα όλων των ειδών.Περισσότερα: Χριστουγεννιάτικη αγορά Colmar
Ημερομηνίες: από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου
Λιλ
 
Η Λιλ έχει και αυτή τη δική της αγορά … σίγουρα πιο νέα από αυτή του Στρασβούργου, αλλά αποτελεί εδώ και καιρό μια χριστουγεννιάτικη συνάντηση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Η αγορά βρίσκεται στην πλατεία Rihour και φιλοξενεί πάνω από 80 περίπτερα τα οποία προτείνουν μια ποικιλία δώρων, πήλινα διακοσμητικά αγαλματάκια από την περιοχή της Προβηγκίας, στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και εορταστικά προϊόντα. Υπάρχουν επίσης τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και αντικείμενα τέχνης από τη Ρωσία, την Πολωνία, το Κεμπέκ και από Ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής ! Διάφορες λιχουδιές, ιταλική σοκολάτα και βάφλες Λιέγης, φουά γκρα, τυρί της Σαβοΐας και το παραδοσιακό ζεστό κρασί… Φω μπιζού και κεραμικά αντικείμενα συμπληρώνουν τις αγορές.
Δεν λείπουν φυσικά οι σπεσιαλιτέ της Λιλ και της περιοχής της, Nord-Pas-de-Calais: τα διάσημα τυριά της (maroilles και mimolette), τα ζαχαρωτά και οι καραμέλες της (bêtises de Cambrai, carambar, chuques du Nord), το Welsh (ουαλέζικο πιάτο με λιωμένο cheddar) και η γεμιστή βάφλα της Λιλ, μεταξύ άλλων.​Περισσότερα: site officiel
Από τις ​23 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου

​Μπορντώ
 
Το κέντρο της πόλης της νοτιοδυτικής μεγαλούπολης παίρνει μια πολύ δελεαστική χριστουγεννιάτικη όψη κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πάνω από 300.000 επισκέπτες στη διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά. Υπάρχει υπαίθριο παγοδρόμιο στην πλατεία Pey Berland και οι Allées de Tourny μετατρέπονται σε παράδεισο των Χριστουγέννων, με το εντυπωσιακό Grand Théâtre στην άκρη.
Είναι μία από τις νεότερες αγορές, άρχισε πριν 20 χρόνια περίπου αλλά είναι πολύ καλά οργανωμένη.
Από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου.
Περισσότερα: site officiel
Ρενς
 
45 λεπτά από το Παρίσι, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Ρενς είναι η 3η μεγαλύτερη αγορά Χριστουγέννων στη Γαλλία. 140 πάγκοι περιμένουν τους επισκέπτες μπροστά στην πλατεία του καθεδρικού ναού αλλά και σε όλο το κέντρο της πόλης, σε ένα μοναδικό περιβάλλον, προσφέροντας τοπικές σπεσιαλιτέ, χειροτεχνίες, ιδέες για δώρα και εδέσματα.
Περισσότερα: ReimsNoël
Από την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018
​Αρράς
Στο Αρράς συγκεντρώνονται για τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο! Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της περιοχής προσελκύει μικρούς και μεγάλους με τις εκατοντάδες πάγκους και τις πολλές δραστηριότητες: ρόδα, λούνα παρκ, παγοδρόμιο και ακόμα ένα έλκηθρο μήκους 30 μέτρων έχουν τοποθετηθεί για την περίσταση.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην Πλατεία των Ηρώων για να παρακολουθήσει την κάθοδο του Αγίου Νικολάου από το Καμπαναριό.Περισσότερες πληροφορίες: Noël Arras
Ημερομηνίες: 24 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2018
Λυόν
 
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Λυών είναι τεράστια και είναι ανάμεσα στις πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γαλλία! Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ξεχωριστές αγορές: η μεγαλύτερη είναι στην πλατεία Carnot, με πάνω από 150 εκθέτες, ενώ κάθε χρόνο η αγορά Croix Rousse προσφέρει κινούμενες εικόνες και εκθέτει ένα πραγματικό αγρόκτημα.
Κοσμήματα, διεθνείς χειροτεχνίες, κεριά, διακοσμητικά και προϊόντα γκουρμέ: οι επισκέπτες κάνουν τη βόλτα τους στους μικρούς περιπάτους του Place Carnot, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι ζεστό κρασί.
Στη Λυών γίνεται επίσης η Γιορτή των Φώτων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου προς τιμή της Παναγίας και η πόλη στολίζεται από πανέμορφες φωταψίες.
Περισσότερες πληροφορίες: Χριστουγεννιάτικη Αγορά Λυών Noel Lyon
Ημερομηνίες: 24 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2018
Google+ Linkedin