Τραμπ: Οι γιατροί “τα παίρνουν” για να καταγράφουν θανάτους από COVID

Τραμπ: Οι γιατροί “τα παίρνουν” για να καταγράφουν θανάτους από COVID

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε μια αβάσιμη κατηγορία, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας του στο Μίσιγκαν, υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί γιατροί “φουσκώνουν” τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό επειδή παίρνουν “περίπου 2.000 δολάρια ή και παραπάνω” εάν καταγράψουν σαν αιτία θανάτου ενός ασθενή τις επιπλοκές από COVID. Ο αστήριχτος ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου έχει εξοργίσει μεγάλο τμήμα της ιατρικής κοινότητας.

Τα γεγονότα

-“Ξέρετε, οι γιατροί μας παίρνουν περισσότερα λεφτά εάν κάποιος πεθάνει από κορονοϊό. Το γνωρίζετε αυτό, έτσι δεν είναι;” είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του, το απόγευμα της Παρασκευής.

-Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε πως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, εάν ένας ασθενής έχει καρκίνο και “πρόκειται να πεθάνει σύντομα” και ασθενήσει από κορονοϊό, οι γιατροί λένε πως αυτός ο ασθενής απεβίωσε από καρκίνο.

-Οι Αμερικανοί γιατροί, όμως, σύμφωνα με τον Τραμπ, “όταν έχουν αμφιβολίες, επιλέγουν τον κορονοϊό ως αιτία θανάτου”, προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.

Στο στόχαστρο η επιστημονική κοινότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξαπολύει πυρά εναντίον των γιατρών. Το περασμένο Σάββατο, στο Ουισκόνσιν, ανέφερε πως άλλες χώρες “κάνουν διαφορετικές από εμάς αναφορές των θανάτων από κορονοϊό”.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, τόνισε πως “τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι γιατροί παίρνουν περισσότερα χρήματα” για κάθε θάνατο από COVID. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αντέδρασε με ένα tweet ξεκαθαρίζοντας πως “οι Αμερικανοί γιατροί δεν λένε ψέματα για τους θανάτους από κορονοϊό”.

Ο Ashish K. Jha, πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Brown, στη δική του ανακοίνωση, τόνισε: “Οι κατηγορίες του Τραμπ είναι αβάσιμες και προσβλητικές, και μαρτυρούν παντελή έλλειψη γνώσης του ιατρικού επαγγέλματος και του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων”.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Κολεγίου χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ ως “μια καταδικαστέα επίθεση στην ηθική και τον επαγγελματισμό των ιατρών”.

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Είναι ηλίθιοι…

Ο γιος του προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ (δεξιά στη φωτογραφία), ψευδώς ισχυρίστηκε πως οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν μειωθεί “σχεδόν στο μηδέν”, αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως. Ο γιος του Τραμπ, μάλιστα, χαρακτήρισε “ηλίθιους” (morons) τους γιατρούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό.

Μεγάλος αριθμός

1.336: Τόσοι είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που απεβίωσε από επιπλοκές του κορονοϊού, από την έναρξη της πανδημίας.

“Εκ μέρους των ιατρών επειγόντων περιστατικών του έθνους, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών είναι τρομοκρατημένο από τους απερίσκεπτους και ψευδείς ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ ότι οι γιατροί λένε ψέματα υπερβάλλοντας για τους θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19”, ανέφερε σε δήλωσή του το Κολέγιο. “Οι γιατροί επειγόντων περιστατικών και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για σχεδόν έναν χρόνο πολεμώντας τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας αυτής της γενιάς, ενώ παράλληλα παρακολουθούν αμέτρητους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να πηγαίνουν οι ίδιοι στη δουλειά χωρίς επαρκή εξοπλισμό προστασίας και να αγωνίζονται με άγχος και φόβο μήπως αρρωστήσουν και μεταδώσουν τον ιό στα αγαπημένα τους πρόσωπα”.

Google+ Linkedin