Το τίμημα και η αξία της ελευθεροτυπίας

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας Τύπου: 79 νεκροί δημοσιογράφοι, fake news, διώξεις Μέσων

Σήμερα η διεθνής κοινότητα έχει καθιερώσει την 3η Μαίου ως την παγκόσμια ημέρα της Ελευθεροτυπίας.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία γιορτάζει ο τύπος, στο βαθμό βεβαίως που αυτός υπηρετεί συνειδητά το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να διατυπώνει εγγράφως τις ιδέες του και τους στοχασμούς του.

Η μέρα αυτή έχει ποτιστεί με πολύ αίμα, κόπους και ιδρώτα καθώς η λειτουργία του τύπου αριθμεί περισσότερους από τρεις αιώνες, στην διάρκεια των οποίων συνέβησαν πολλά ευτυχή αλλά και πολλά τραγικά γεγονότα που αφορούν την ελευθεροτυπία.

Στις μέρες μας, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, η ελευθεροτυπία απαιτεί γενναιότητα, ήθος και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και πολιτικές αγκυλώσεις που σχεδόν πάντα αναφύονται στους κόλπους κάθε εξουσίας, όταν νιώθει ότι  απηλείται η ύπαρξή της από την δημόσια κριτική.

Η ελευθεροτυπία, όποιες ιδέες και όποιες αξίες κι αν υπηρετούν οι λειτουργοί του τύπου, έρχεται η ώρα και η στιγμή που γίνεται αντισυμβατική και αντισυστημική. Που δοκιμάζει τις δημοκρατικές αντοχές των κρατούντων.

Όταν οι κοινωνίες έχουν ανεπτυγμένη κρίση για την λειτουργία των θεσμών ο τύπος κάνει τη δουλειά του και οι κυβερνήσεις τη δική τους. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει είναι συχνές οι αντιδικίες δημοσιογράφων με πολιτικούς και το αντίστροφο.

Σε αυτή την περίπτωση χρέος του τύπου είναι να μην υποστείλει τη σημαία της ελευθεροτυπίας.

Να την κρατήσει ψηλά με οποιοδήποτε τίμημα ή κόστος. Έτσι μόνο ο τύπος γράφει ιστορία!

 

Google+ Linkedin