Το πανδημικό άγχος αιτία τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση φαίνεται πως είναι μια ακόμη συνέπεια του κορονοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, του δερματολογικού τμήματος, της Ιατρικής σχολής του Όρους Σινά, στην Νέα Υόρκη. Έχει διαπιστωθεί μια ακραία αύξηση των ανθρώπων που χάνουν αφύσικες ποσότητες τριχών, κάτι που μάλλον σχετίζεται με την πανδημία.

Πιθανότατα το πανδημικό άγχος και το στρες προκαλούν πτώση των τριχών, τόσο σε ανθρώπους που νόσησαν από την CoViD-19 και ανάρρωσαν όσο και σε αυτούς που δεν νόσησαν ποτέ, αλλά ζουν με το συνεχές άγχος που προκαλεί η εξάπλωση του ιού.

Βιολογικά είναι σύνηθες οι άνθρωποι να χάνουν μαλλιά και εν γένει τρίχες, ιδίως μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία όπως αρρώστια, χειρουργική επέμβαση, συναισθηματικό τραύμα, εγκυμοσύνη κ.α. Σε μερικούς ανθρώπους η απώλεια τριχών γίνεται χρόνια, ιδίως αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στραφεί εναντίον των ριζών των τριχών, κάτι που επίσης σχετίζεται με χρόνιο ψυχολογικό στρες.

Ο κόσμος δεν έχει πληγεί μόνο από τον ιό αλλά και από μία οικονομική κρίση που έφερε η καραντίνα. Συνυπολογίζοντας και τα δύο δεν είναι περίεργο που την περίοδο αυτή, το στρες δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους.

Σε έρευνα που διεξήχθη το καλοκαίρι, με σκοπό να αναδειχθούν τα συμπτώματα που εξακολουθούν μετά την ανάρρωση από την CoViD-19, από τους 1.567 αναρρώσαντες που απάντησαν, οι 423 ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών. Η επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος, δόκτωρ Έμα Γκούτμαν-Γιάσκι ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, με παρατεταμένα ωράρια και μακριά από τις οικογένειες τους.

Η απώλεια των τριχών αναμένεται να είναι προσωρινή. Δεν υπάρχει επιστημονική ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει πως το στρες είναι αιτία τριχόπτωσης, ωστόσο φαίνεται πως εμπλέκεται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, οποία ενδέχεται να είναι η υπαίτια της πτώσεις τριχών. Επιπλέον παρατηρείται πως η τριχόπτωση δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο άγχους και συνεχόμενης απώλειας μαλλιών.

Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή ή την ελάττωση της πτώσης των τριχών είναι οι συντονισμένες προσπάθειες υγιεινής διατροφής, λήψης βιταμινών, οι τεχνικές χαλάρωσης και η ψυχοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google+ Linkedin