Το ιστορικό φιλικό του ΠΑΟΚ με τον ΑΓΙΑΞ

Το ιστορικό φιλικό του ΠΑΟΚ με τον ΑΓΙΑΞ

Ένας ΠΑΟΚ «παγκοσμίου κλάσεως», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Στέφαν Κόβατς, αρχιτέκτονα και δημιουργό του μεγάλου Άγιαξ της δεκαετίας του ’70, «πετούσε» στο χορτάρι στο ιστορικό από κάθε άποψη φιλικό παιχνίδι που είχε γίνει στις 14 Φεβρουαρίου του 1973.

Σαν σήμερα 14/2/1973 πραγματοποιήθηκε στην Τούμπα ένα πολύ μεγάλο φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον κάτοχο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, τον μεγάλο Άγιαξ!
Η ολλανδική ομάδα είχε ήδη πάρει το βαρύτερο τρόπαιο της ηπείρου μας δύο συνεχόμενες φορές, καθώς 1970-1971 νίκησε στον τελικό 2-0 στο Γουέμπλεϋ τον Παναθηναϊκό και τη σεζόν 1971-1972 νίκησε στον τελικό εκείνης της σεζόν στον τελικό που έγινε στο Ρότερνταμ, την Ίντερ με το ίδιο σκορ. Επίσης ήταν κάτοχος του διηπειρωτικού Κυπέλλου, καθώς στον διπλό τελικό είχε επικρατήσει της Ιντεπεντιέντε (1-1 και 3-0).

Ο αγώνας που χαρακτηρίστηκε «το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς» θα ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι, δίχως ζωντανή κάλυψη από την κρατική τηλεόραση. Μέχρι και την παραμονή κράτησαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΠΑΟΚ με τους κρατικούς υπαλλήλους της ΕΙΡΤ, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στο ποσό που ζητούσε ο «Δικέφαλος», για να επιτρέψει την είσοδο στην Τούμπα του τηλεοπτικού συνεργείου, το οποίο είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για την κάλυψη της αναμέτρησης.

Εκείνη την Τετάρτη του Φλεβάρη, κατακλύστηκε κάθε γωνιά της Τούμπας, για να δει τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη (χωρίς ίχνος υπερβολής η φράση) και στις κερκίδες βρέθηκαν περισσότεροι από 45.000 θεατές δημιουργώντας κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Εντυπωσιακές οι εισπράξεις του παιχνιδιού που έφτασαν τα 3.700.000 δρχ (το 1.000.000 πήγε στον Άγιαξ), με τα εισιτήρια να τιμώνται 30, 60, 100 και 150 δρχ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την εποχή εκείνη.

Ήρωας ο αείμνηστος Γιάννης Στέφας

Κεντρικό πρόσωπο του αγώνα ο τερματοφύλακας από την Κόρινθο , ο αείμνηστος Γιάννης Στέφας που με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του κράτησε «όρθιο» τον ΠΑΟΚ.

Στο πρώτο μισό του πρώτου 45λεπτου, ο κόσμος είδε την ολλανδική ομάδα να δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά ο καταπληκτικός Γιάννης Στέφας να τους σταματάει κάθε φορά που γινόταν επικίνδυνοι για την εστία του ΠΑΟΚ, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση!
Στο διάστημα 25′ – 45′ οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα 20λεπτα που πρόσφερε ο Δικέφαλος, από τη χρονιά της ίδρυσής του. Ένα διάστημα που αν κάποιος δεν ήξερε τα χρώματα των δύο ομάδων θα δυσκολευόταν να καταλάβει ποιος ήταν ο ΠΑΟΚ και ποιος ο Άγιαξ!
Στο 36ο λεπτό, η ώρα για να πάρει φωτιά η Τούμπα! Αποστολίδης – Σαράφης έπαιξαν το 1-2, ο τελευταίος πιεζόμενος από δύο αντιπάλους πλάσαρε εύστοχα τον Στούι κάνοντας το 1-0 .
Με την έναρξη της επανάληψης, στο 48′, ο Στέφας σταμάτησε το κοντινό σουτ του Νέσκενς, την ώρα που το γκολ έμοιαζε βέβαιο, στο 55′ ο Αποστολίδης από ελεγχόμενη θέση οφ σάιτ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Στούι στο τετ α τετ και στο επόμενο λεπτό ο Κούδας, μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε, αλλά δε δόθηκε το πέναλτι από τον Κατσώρα…
Η παγωμάρα ήρθε στο 87ο λεπτό, όταν ο -μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ Άρι Χάαν, εκτέλεσε απευθείας φαουλ από πολύ μεγάλη απόσταση (κάνουν λόγο για 40 μέτρα), χωρίς να στηθεί μπροστά του τείχος λόγω της απόστασης και με έναν κεραυνό πέτυχε το τελικό 1-1.

Η σκηνή του αγώνα ήρθε με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Κατσώρα. Οι τρομεροί Ολλανδοί έτρεξαν και συνεχάρησαν τον Γιάννη Στέφα για την σπουδαία εμφάνισή του.

Google+ Linkedin