Το βράδυ της 24ης του Φλεβάρη του 1981 ο εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ

Το βράδυ της 24ης του Φλεβάρη του 1981 ο εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ

Το βράδυ της 24ης του Φλεβάρη του 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά με μανία , όταν 6,6 Ρίχτερ ταρακουνούν τις Αλκυονίδες του Κορινθιακού κόλπου. Συνέπεια αυτού ήταν να θρηνήσουμε 20 θύματα, να υπάρξουν τουλάχιστον 500 τραυματίες ενώ μεγάλες ήταν οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια. Συνολικά 22.554 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Εκείνο το βράδυ παρά το κρύο, όλα κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι βλέπουν στην ΕΡΤ το «Φως του Αυγερινού». Ηταν επιτυχημένη διασκευή του ομώνυμου έργου του Αλέξη Πάρνη, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου με πρωταγωνιστές τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ (στον ρόλο του Λουκή), την Κοραλία Καράντη (στον ρόλο της Φιλιώς), τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Τζένη Ρουσσέα, την Εύα Κοταμανίδου και άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς που συγκινούσαν όλη την Ελλάδα σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και δορυφορικά κανάλια. Ώσπου λίγο πριν τις 11, ένας υπόκωφος θόρυβος τρομάζει την πόλη και τη γη συγκλονίζει για περίπου 10 δευτερόλεπτα μια ισχυρή σεισμική δόνηση.

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό των τελευταίων δεκαετιών που προκάλεσε αρκετές ζημιές σε κτίρια και πανικό στον κόσμο, ο οποίος διανυκτερεύει σε αυτοκίνητα, πάρκα ή ακόμη και στις νησίδες κεντρικών λεωφόρων. Τον πανικό επέτεινε αρχικά η διακοπή ρεύματος που ακολούθησε της δόνησης και η οποία «νέκρωσε» ακόμη και τη Βουλή, στην οποία γινόταν συνεδρίαση.

«Το Φως του Αυγερινού» διακόπηκε και από την τηλεόραση γίνονταν εκκλήσεις στους πολίτες να μη μένουν στα σπίτια τους. Ο δημοσιογράφος Κώστας Χούντας ανακοινώνει την παράταση του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης και δίνει οδηγίες στους πολίτες. Αντισεισμικό πλάνο δεν υπήρχε, οι πολίτες ήταν απροετοίμαστοι και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τι σημαίνει σεισμός. Βέβαια κάποιοι είχαν ζήσει τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 αλλά η Αθήνα είχε να «κουνηθεί» από 20 Ιουλίου 1938 όταν είχαν γίνει 6 Ρίχτερ στον Ωρωπό με 18 νεκρούς και τα 6,3 Ρίχτερ στην Κόρινθο στις 22 Απριλίου 1928 που ισοπέδωσε την πόλη και προκάλεσε πολλές ζημιές σε σπίτια στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Με το πρώτο φως της ημέρας η κρατική τηλεόραση μεταδίδει τα νέα αλλά και κάποιες εικόνες βιβλικής καταστροφής από το Λουτράκι, την Περαχώρα, τους Αγίους Θεοδώρους, την Κινέτα, τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τον Ασπρόπυργο. Η Περαχώρα της Κορινθίας είχε σχεδόν ισοπεδωθεί, το 10% των σπιτιών των Μεγάρων δεν ήταν πλέον κατοικήσιμα.

Google+ Linkedin