«Τορπίλη» σε δάση και δασικές εκτάσεις για την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρίσκεται από την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, καθώς η κυβέρνηση του έχει προσδώσει τον χαρακτήρα του επείγοντος, προκειμένου να εξυπηρετήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα την προώθηση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Κατασκευές και τον Τουρισμό.
Χτες, με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις (ακρόαση φορέων και συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων) ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρες ως προς τι προωθεί, ότι δηλαδή, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, «ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματιών, ώστε να ξεμπλοκάρουν από εμπόδια και καθυστερήσεις σχεδιασμών και επεμβάσεών τους σε δάση και δασικές εκτάσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται εκχερσώσεις και καταπατητές, και δίνονται κυριότητα και δικαιώματα χρήσης σε συμφέροντα».
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, παρουσιάζοντας ένα προς ένα, συνοπτικά, τα άρθρα, «μιλάνε από μόνα τους». Εξάλλου, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι «η προσαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις απαιτήσεις της εποχής», εννοώντας προφανώς στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.
Ενδεικτικά με το άρθρο 1, όπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, «ευνοείτε καταπατητές και δίνετε κυριότητα και δικαιώματα χρήσης σε συμφέροντα. Το πετυχαίνετε αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, που προέκυψαν στην αγροτιά και την αμφισβήτηση της γεωργικής γης που καλλιεργούν για να ζήσουν. Προωθείτε τη γενικευμένη νομιμοποίηση και κατοχύρωση της κυριότητας ιδιωτών σε εκατομμύρια κρατικής, κατά τεκμήριο δασικής περιουσίας, την οποία έχουν διαχρονικά καταπατήσει, εκχερσώσει. Εκχωρείτε κυρίως δασική περιουσία, και για να συγκεντρώσετε χρήματα, με υπουργική απόφαση στο άρθρο 4 θα δίνετε τίτλους κυριότητας, εκχωρώντας κρατική κυριότητα εκτάσεων που ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν έχει κανένα δικαίωμα, καμία κυβέρνηση, να πουλάει και να εκχωρεί».
Το άρθρο 2, με τον όρο «επιτρεπόμενες κατασκευές», ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα για την κατασκευή κατοικιών σε δασικές εκτάσεις, ενώ εισάγει την έννοια της «ενόρκου βεβαιώσεως» για την απόδειξη τίτλων, σε εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν το 1975, τις οποίες τώρα νομιμοποιεί. Τώρα, με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, ο καθένας θα βάζει οποιονδήποτε να δηλώνει ενόρκως ότι η έκταση του Δημοσίου, δάση και δασικές εκτάσεις είναι ιδιωτικά! «Αυτό είναι αντισυνταγματικό και θα το βρείτε μπροστά σας», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου.
Το στίγμα δίνει και το άρθρο 6, το οποίο χαρακτηρίζει το σύνολο των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων ως μη δασικές, ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση χιλιάδων στρεμμάτων στις νησιωτικές περιοχές, όπου υπάρχει έντονο «επενδυτικό» ενδιαφέρον από το κατασκευαστικό και το τουριστικό κεφάλαιο. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, μπορεί να γίνει ανάκληση ακόμα και εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες!
Ο αντιδραστικός χαρακτήρας άλλωστε του νομοσχεδίου αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Αντ. Θεοχάρης από την ΟΣΕΑΔΕ, ο οποίος χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «τορπίλη για τα δάση», σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση το νομοσχέδιο με την προστασία των αγροτών που διατείνεται η κυβέρνηση. Ο Ν. Μπόκαρης από την ΠΕΔΔΥ αναφέρθηκε σε «ανθρώπους που σήμερα από κυβερνητικά πόστα ακυρώνουν την πολιτική και κοινωνική τους διαδρομή για την προστασία των δασών».