Τι έδειξε μελέτη για την άσκηση με μάσκα

Τι έδειξε μελέτη για την άσκηση με μάσκα

Σε μελέτη που έγινε σε 12 άτομα, υπήρχαν λίγες μικρές διαφορές σε ορισμένες μετρήσεις όταν οι συμμετέχοντες φορούσαν ή δεν φορούσαν μάσκα αλλά καμία ένδειξη κινδύνου για την υγεία.

Nέα έρευνα υποδεικνύει ότι υγιείς άνθρωποι μπορούν με ασφάλεια να φορούν  μάσκα ενώ ασκούνται έντονα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αναπνοή, τους παλμούς, την πίεση και το επίπεδο οξυγόνου σε 12 εθελοντές καθώς ασκούνταν σε στατικό ποδήλατο ενώ φορούσαν και δεν φορούσαν μάσκα. Υπήρχαν 6 γυναίκες και 6 άντρες, με μέση ηλικία τα 40 έτη. Κανένας δεν είχε προβλήματα υγείας.

Υπήρχαν λίγες μικρές διαφορές σε ορισμένες μετρήσεις όταν οι συμμετέχοντες φορούσαν ή δεν φορούσαν μάσκα αλλά καμία ένδειξη κινδύνου για την υγεία, αναφέρει η έρευνα.

Η Elisabetta Salvioni, του  Centro Cardiologico Monzino, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές για υγιείς να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης,

Ενώ φορούσαν μάσκα, οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσον όρο μείωση περίπου 10% στην ικανότητα εκτέλεσης αερόβιας άσκησης, πιθανόν επειδή ήταν ελαφρώς δυσκολότερο να εισπνέουν και να εκπνέουν μέσω της μάσκας.

Ο ερευνητής Massimo Mapelli, δήλωσε ότι αυτή η μείωση είναι μικρή και δεν υποδεικνύει κίνδυνο σε υγιείς ανθρώπους που ασκούνται φορώντας μάσκα ακόμα και αν ασκούνται στην υψηλότερη ικανότητα.

O Mapelli πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υποθέτουμε ότι το ίδιο ισχύει για ανθρώπους με καρδιακό ή πνευμονικό πρόβλημα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

Google+ Linkedin