Τις διαφωνίες του στο αθλητικό νομοσχέδιο εκφράζει ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου

Τη διαφωνία του στο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί από την Τρίτη (31/3) σε δημόσια διαβούλευση, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), στέλνοντας επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.

Σε αυτή γνωστοποιείται η αντίθεση του Συνδέσμου στις προτεινόμενες διατάξεις για τα ΜΜΕ (άρθρο 1, παρ. 5) στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία. Τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν να κάνουν με την επιβολή ποινών στα ΜΜΕ που θα θεωρηθεί ότι με ρεπορτάζ, σχόλιά τους ή άρθρα προτρέπουν ή ενθαρρύνουν περιστατικά βίας. Οπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος των αθλητικών συντακτών, με τα συγκεκριμένα άρθρα, όπως είναι διατυπωμένα, «επιχειρείται ο κρατικός επηρεασμός στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, σε αντιδιαστολή με τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως αυτές είναι διατυπωμένες από τις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις…». Παράλληλα, επισημαίνει πως χρήζουν διευκρινίσεων οι εκφράσεις των άρθρων που κάνουν λόγο για «παρότρυνση», «υποκίνηση», «ενθάρρυνση», «επιδοκιμασία» από μέρους των ΜΜΕ σε περιστατικά βίας που θα επισύρουν τις ποινές απ’ την πολιτεία.
Επίσης, ο ΠΣΑΤ εκφράζει την αντίθεσή του και στο γεγονός ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων προβλέπεται να έχουν το δικαίωμα της «απλής γνώμης», όπως και στο διαχωρισμό που επιχειρείται μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, για τα οποία στα πρώτα τις ποινές αποφασίζει μόνος του ο υφυπουργός Αθλητισμού ενώ για τα δεύτερα χρειάζεται συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας καθώς και για το ότι απουσιάζει κάθε ανεξάρτητη Αρχή και άλλο Εποπτικό Οργανο ελέγχου και καταλογισμού της παραβατικότητας. Επίσης, για τα πρόστιμα που προβλέπονται ο ΠΣΑΤ δηλώνει την κατηγορηματική του θέση ότι «σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορούν να αναφέρονται στον εργαζόμενο αθλητικό συντάκτη και ούτε απλά στα “υπαίτια Μέσα”, παρά αποκλειστικά και μόνον στους ιδιοκτήτες και εκδότες των Μέσων αυτών για τους οποίους θα μπορούσε να προβλέψει επιπλέον η πολιτεία το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΠΑΕ, ΚΑΕ και Μέσων Ενημέρωσης ταυτόχρονα».

Google+ Linkedin