«Τείχος των γυναικών»: Ανθρώπινη αλυσίδα 385 μιλίων για την ισότητα
Μία δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει πολεμική στο κρατίδιο της Κεράλα, στα νότια της Ινδίας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ακύρωνε μία παράδοση αιώνων που απαγόρευε σε γυναίκες ηλικίας από 10 έως 50 χρόνων να εισέρχονται στο ναό. Ωστόσο, σκληροπυρηνικοί ινδουιστές προσπαθούν να μπλοκάρουν την άρση της απαγόρευσης, επικαλούμενοι λόγους «θρησκευτικής ασέβειας».
Την 1η Ιανουαρίου 2019, 5 εκατομμύρια γυναίκες στο νότιο Ινδικό κρατίδιο της Κεράλα ,διεκδικώντας ελευθερία στην άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 385 μιλίων, ενώ λίγες ημέρες μετά δύο γυναίκες έγραψαν ιστορία μπαίνοντας στο ναό και αψηφώντας τους μισαλλόδοξους.
Η κινητοποίηση αυτή, η αποκαλούμενη “Τείχος των γυναικών”, στηρίχθηκε από τις τοπικές κομμουνιστικές αρχές της Κεράλας,που μετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν για να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι φοιτητές.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=CTWF33P0Bn4[/embedyt]
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Thomson Reuters, το 2018 ,η Ινδία θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τη γυναίκα. Οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένων των συμμοριών βιασμού, των φυλετικών πρακτικών, της διακίνησης σεξ, της αναγκαστικής υποτέλειας και πολλά άλλα.
Η Ινδία κατατάσσεται ως η χειρότερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες σε διάφορους τομείς που μετρούνται από τη δημοσκόπηση, όπως:
– Πολιτιστικές πρακτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν επιθέσεις οξέος, ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, γάμο παιδιών, τιμωρία με λιθοβολισμό, σωματική κακοποίηση ή ακρωτηριασμό και θηλυκή παιδοκτονία / φλεξοκτονία
– Σεξουαλική βία, η οποία περιλαμβάνει βιασμό (εγχώριο, ξένο ή ως όπλο πολέμου), έλλειψη δικαιοσύνης σε περιπτώσεις βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλικό εξαναγκασμό
– Η εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και της υποτέλειας και του αναγκαστικού γάμου.