Τα «Freikorps» νεκρανασταίνονται στην Ουκρανία – Σε γενική επιστράτευση οι ναζί

Τα «Freikorps» νεκρανασταίνονται στην Ουκρανία – Σε γενική επιστράτευση οι ναζί

 του Γρηγόρη Τραγγανίδα / Το Περιοδικό

Ακόμη μία ισχυρή ένδειξη – αν όχι απόδειξη – για την έντονη προετοιμασία του καθετώτος του Κιέβου για ευρείας κλίμακας επίθεση στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ στο Ντονμπάς, εκτός από την μεταφορά βαρέως οπλισμού του τακτικού στρατού για την οποία γράψαμε πρόσφατα, είναι και η δημόσια δήλωση του εκπροσώπου των Λαϊκών Πολιτοφυλακών της ΛΔ του Λουγκάνσκ, Ιβάν Φιλιπονιένκο, ότι στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, μαζική επιστράτευση εκ μέρους των ναζιστικών οργανώσεων που συνεργάζονται με το καθεστώς.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτές οι φασιστικές συμμορίες – από όλο το φάσμα της ακροδεξιάς – ήταν η αιχμή του δόρατος του πραξικοπήματος του Μαϊντάν τον Φλεβάρη του 2014. Έκτοτε, το νέο αντιδραστικό καθεστώς – που επιβλήθηκε στο Κίεβο από το κομμάτι της ουκρανικής τάξης που τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται με την πρόσδεση της χώρας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, σε συνεργασία μαζί τους – τις χρησιμοποίησε, τόσο ως παρακρατικό μηχανισμό για την καταστολή του εργατικού κινήματος και άλλων κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και ως ένοπλα παραστρατιωτικά τμήματα για τη βρόμικη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει ο τακτικός στρατός εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς.

Οι θηριωδίες τους και τα εγκλήματα πολέμου εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αιχμαλώτων έγιναν αντικείμενο καταγγελιών από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, χωρίς, ωστόσο, να εμποδίσουν την δράση τους, ούτε την στήριξη του καθεστώτος από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ευαίσθητη», κατά τα άλλα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τα συμφέροντά της.

Επιστράτευση

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Φιλιπονιένκο στους δημοσιογράφους το Σάββατο, «η ενεργοποίηση των εφεδρειών των ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών προκαλεί σοβαρή ανησυχία»«Από τις 20 Ιανουαρίου, η ηγεσία του Δεξιού Τομέα έχει ξεκινήσει επαλήθευση της παρουσίασης των μελών του στα σημεία επιστράτευσης και ειδοποιήσεις μέσω τηλεφώνου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ηγεσία της εθνικιστικής οργάνωσης “Freikorps”, με τη βοήθεια της SBU (σσ. Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας), προετοιμάζει σημεία επιστράτευσης για τη συγκρότηση εθελοντικών μονάδων που θα λάβουν μέρος στις εχθροπραξίες»«Ταυτόχρονα, η SBU προετοιμάζει τον εξοπλισμό αυτών των συμμοριών, με τα παράνομα όπλα και πυρομαχικά που κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

Το Περιοδικό έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια πολλές πλευρές της δράσης, τόσο της ένοπλης, όσο και της προπαγανδιστικής, ακόμη και μέσα σε σχολεία, των μεγαλύτερων ναζιστικών συμμοριών της Ουκρανίας, όπως του «Δεξιού Τομέα» και του «Αζόφ», καθώς και της στενής σχέσης τους με τον κρατικό μηχανισμό.

Χαρακτηριστικά θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2015, ο «Δεξιός Τομέας» πέρασε, με μισθοφορικούς όρους, στην ουκρανική Υπηρεσία Ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε επισήμως ότι ίδιος ο αρχηγός του, Νμίτρι Γιάρος.

Είχε προηγηθεί, τον Απρίλη εκείνης της χρονιάς, ο διορισμός του Γιάρος στη θέση του συμβούλου του τότε επικεφαλής του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βίκτορ Μουζένκο.

Το δε φασιστοτάγμα «Αζόφ» διοργανώνει και παιδικές κατασκηνώσεις για την ναζιστική «διαπαιδαγώγηση» των παιδιών, με τις ευλογίες του κράτους.

Ουσιαστικά, από το 2015, κάθε ένοπλος βραχίωνας των φασιστικών οργανώσεων, εντάσσεται στην ουκρανικό Εθνοφρουρά, τελώντας και επισήμως υπό τις εντολές του κράτους, ενώ συμπεριλαμβάνονται σε κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό του τακτικού στρατού.

Κράτος και ναζί

Τον 2019, ο Βασίλι Προζόροφ, πρώην αξιωματικός του αντιτρομοκρατικού τομέα της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας, σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα, έδωσε λεπτομέρειες της στενής σχέσης του καθεστώτος με τις ναζιστικές οργανώσεις. Ο Προζόροφ δήλωσε ότι από τον Απρίλιο του 2014 – οπότε ξεκίνησε και ο εμφύλιος πόλεμος στο Ντονμπάς – προσφέρθηκε εθελοντικά, για ιδεολογικούς λόγους, να συνεργαστεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Το πρώην στέλεχος της ουκρανικής ΕΥΠ ανέφερε ότι η Ουκρανία μετατράπηκε σε βάση των ναζί από όλον τον κόσμο, για την απόκτηση πολεμικής πείρας ώστε να την χρησιμοποιήσουν στις χώρες τους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προετοιμασία των ναζί στην βάση του φαιστοτάγματος «Αζόφ», την οποία επισκέφθηκε ο ίδιος, ως αξιωματικός των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, απόδειξη πώς ότι περιέγραψε, γινόταν υπό την αιγίδα του κράτους.

«Στο τάγμα “Αζόφ” είδα πολλούς ξένους πολίτες, οι οποίοι έκαναν στρατιωτική εκπαίδευση. Όλοι τους διακρίνονταν από ανοιχτά εθνικιστικές, ακόμη και ναζιστικές απόψεις» είπε ο Προζόροφ και πρόσθεσε: «Το Τάγμα “Αζόφ” της ουκρανικής Εθνοφορυράς, ασχολείται με την προετοιμασία προσώπων, τα οποία, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, είναι ικανά να οργανώσουν διάφορες δράσεις, ή ακόμη και ένοπλη αντιπαράθεση».

Από τους πρώτους στόχους αυτής της εκπαίδευσης είναι ενέργειες εντός της Ρωσίας. «Ουσιαστικά, ο “Δεξιός Τομέας” επεξεργάστηκε τέτοιες εκδοχές. Με αυτό ασχολούνται και στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και στην κεντρική διεύθυνση πληροφοριών και στην διεύθυνση των ειδικών δυνάμεων οι οποίες ετοιμάζουν αξιόμαχες ομάδες, εστιάζοντας σε ανθρώπους που ξέρουν άριστα ρωσικά και μπορούν να δράσουν εντός της Ρωσίας».

Το «Αζόφ» είνα ένα από τα λεγόμενα «εθελοντικά» τάγματα που χρηματοδοτήθηκαν από ιδιωτικές πηγές και πολεμούν εναντίον των Λαϊκών Πολιτοφυλακών του Ντονμπάς.

Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι, ειδικά το «Αζόφ», ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Ουκρανό ολιγάρχη, Ίγκορ Κολομόισκι, σε τηλεοπτικό κανάλι του οποίου έβγαζε το ψωμί του σαν σεναριογράφος και πρωταγωνιστής μιας κωμικής σειράς, ο νυν πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, σε μια «ανάγλυφη» περίπτωση στενότατης διαπλοκής της αστικής τάξης, με τους κοινοβουλευτικούς κλόουν της και τους ναζί.

Τα «Freikorps» στο Χάρκοβο

Επειδή ίσως η μαρτυρία ενός πράκτορα που δουλεύει για το Κρεμλίνο να είναι προβληματική ή να μην αρκεί ως τεκμήριο της στενής σχέσης του Κιέβου με τους ναζί, παραθέτουμε και την εκτενή έρευνα μια ουκρανικής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έδρα το Κίεβο και μακράν μην φιλική προς την Μόσχα.

Πρόκειται για την ΜΚΟ «Truth Hounds», η οποία ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ναζιστική οργάνωση «Freikorps», η οποία μνημονεύθηκε στις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔ του Λουγκάνσκ το Σάββατο.

Η ΜΚΟ διαπίστωσε, ότι παρά τους διακηρυγμένους στόχους της οργάνωσης, όπως η «πατριωτική εκπαίδευση της νεολαίας», η «στρατιωτική εκπαίδευση» και η «συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή της κοινωνίας», οι κύριες δραστηριότητες της «Freikorps» είναι οι ομοφοβικές ενέργειες και οι επιθέσεις σε εκπροσώπους και ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το «λόμπινγκ» για την ελεύθερη χρήση όπλων και η στρατιωτικοποίηση των μαθητών.

Η «Freikorps» αυτοπροσδιορίζεται ως «εθνική, συντηρητική» οργάνωση και δηλώνει ότι «διαπνέεται» από τις «αξίες» του Χριστιανισμού.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε μια απλή έρευνα του Περιοδικού, η ίδια η ονομασία της οργάνωσης, προέρχεται από τις πιο ζοφερές σελίδες του γερμανικού εθνικισμού, που οδήγησαν απευθείας στον ναζισμό.

Τα Freikorps («Ελεύθερα Σώματα») ήταν παραστρατιωτικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις τάξεις τους προέκυψαν στελέχη των SA (τα ναζιστικά τάγματα εφόδου) όπως ο Ερνστ Ρεμ, και των SS, όπως ο Ρούντολφ Ες.

Κατά τη Γερμανική Επανάσταση του 1918 – 1919, τα Φράικορπς χρησιμοποιήθηκαν ως παραστρατιωτικές ένοπλες συμμορίες για το χτύπημα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ενώ η «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» που ακολούθησε την ήττα της Επανάστασης, τους χρησιμοποίησε για δολοφονίες κομμουνιστικών ηγετών και στελεχών. Δεν ήταν απλώς οι πρόδρομοι των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου, αλλά υο Φράικορπ Έρχαρτ (Ehrhardt) ήταν το πρώτο τάγμα που χρησιμοποίησε τη σβάστικα ως σημαία του.

Τα «καλά παιδιά»…

Η ουκρανική, σύγχρονη εκδοχή των Φράικορπς, εγγράφηκε ως «σύλλογος» στο Χάρκοβο, στις 19 Μαρτίου του 2018. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη τους είναι διάσημα στην ουκρανική ακροδεξιά, όπως ο Γκεόργκι Ταρασένκο του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Σώμα («Νατσιονάλνι Κόρπους»).

Συνιδριτής εμφανίζεται και ο Μπογκντάν Βοϊτσεχόβσκι, ο οποίος, μαζί με τον Ταρασένκο, είναι και ιδρυτές της οργάνωσης «Gan Pride», για τη νομιμοποίηση της ελεύθερης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας για «αυτοάμυνα», κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Ο Ταρασένκο, επιπλέον, στις 10 Ιουνίου του 2020, διορίστηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο για την Εθνική Πατριωτική Αγωγή στην Περιφερειακή Κρατική Διοίκηση του Χάρκοβο, επιβεβαιώνοντας πλήρως την άμεση διασύνδεση των ναζιστικών συμμοριών με το κράτος.

Εκ των ιδρυτών της Φράικορπς είναι και Βλαντίμιρ Σαχαρτσούκ, ο οποίος, εκτός από την ηγετική συμμετοχή του στην «Gan Pride», έχει ιδρύσει, μαζί με την σύντροφό του, το… τουριστικό γραφείο «Εντελβάις», το σήμα και η ονομασία του οποίου, σύμφωνα με την «Truth Hounds», παραπέμπει ευθέως στην εθνικιστική οργάνωση «Εντελβάις» με έδρα την ουκρανική πόλη Βίνιτσα.

Υπενθυμίζεται, ότι 1η ορεινή μεραρχία «Εντελβάις» των ναζί, είχε αιματοκυλίσει, κατά τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Κεφαλλονιά (η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Άκουι) και τα χωριά Μουσιωτίτσα, Kομμένο Άρτας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Παραμυθιά.

Η ουκρανική ΜΚΟ παραθέτει πλήθος γεγονότων από την εγκληματική δράση της Φράικορπς, εναντίον του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, μεταναστών εργατών, αλλά και «φιλικών συμβουλών» προς καταστήματα και επιχειρήσεις που εμπορεύονται ρωσικά προϊόντα.

Επίσης, η οργάνωση διεξάγει στρατιωτικοποιημένα μαθήματα σε παιδιά στα σχολεία – άραγε από πού παίρνει την άδεια – ενώ εκπρόσωποί της δίνουν επίσης διαλέξεις.. για την ιστορία της «οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής ανόδου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε άλλα μέρη του κόσμου».

Φυσικά, διοργανώνει εκδηλώσεις, παζάρια και εράνους για την οικονομική στήριξη του ένοπλου βραχίωνά της στον Ντονμπάς.

Η οργάνωση, επισημαίνει η έκθεση, μιλά συχνά υπέρ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ του «ειδικού βάρους» της «ζωής των λευκών». «Στην Ουκρανία, μόνο η ζωή των πολιτών της Ουκρανίας μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη αξία. Ως εκ τούτου, σήμερα το σύνθημά μας είναι οι λευκές ζωές έχουν σημασία», είναι ένα από τα μηνύματα της Freikorps, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Η Truth Hounds σημειώνει ότι η οργάνωση εμμένει στην ρατσιστική ιδεολογία, η οποία προκαθορίζει τον «αγώνα της για την καθαριότητα και την υγεία του Χάρκοβο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση προβαίνει σε ενέργειες που προσπαθούν να προσελκύσουν την κοινή γνώμη, όπως οι «καταδρομικές» σε «βαποράκια» ναρκωτικών, βασικά χρηστών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εμπόρους.

Η ρητορική τους είναι ισλαμοφοβική, ενώ τάσσονται ανοιχτά εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας, επειδή αποδέχθηκαν τα ρωσικά διαβατήρια μετά την ένταξη της χερσοννήσουν στην Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Στην 23 Μαρτίου του 2020, το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Χάρκοβο ανακάλεσε την ιδιότητα του νομικού προσώπου από την Freikorps, χωρίς, ωστόσο, αυτή η απαγόρευση να έχει πρακτικό αντίκρυσμα, αφού, όπως αναφέρει η Truth Hounds συνεχίζει ανεμπόδιστα την δράση της, ενώ, εμπλέκεται με έναν πολυπλόκαμο τρόπο με μια σειρά οργανώσεων – σφραγίδων, τόσο με την μορφή ΜΚΟ, όσο και με εμπορική μορφή, καθιστώντας την δουλειά της δικαιοσύνης και των θυμάτων των ναζί που προσφεύγουν σε αυτήν, εξαιρετικά δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι, ότι το καθεστώς του Κιέβου, ανεξάρτητα από την προσπάθειά του να «αποστασιοποιηθεί» από τους ναζί – μπροστά και στον διεθνή σάλο – στην πράξη, τους στηρίζει, εξοπλίζει και «ξαμολύσει» ενάντια στον ίδιο τον ουκρανικό λαό. Ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο να τους στείλει πάλι στο σκοτάδι της ιστορίας.

Google+ Linkedin