Σήμα κινδύνου για το νερό στον πλανήτη – «Στερεύουν» Ισπανία, Μαρόκο, Ινδία και Ιράκ

 Το Διεθνές Ινστιτούτο Πόρων κάνει λόγο για δραματική εξέλιξη και κρούει των κώδωνα του κινδύνου.

Το σενάριο από μόνο του είναι εφιαλτικό… Η σκέψη ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι θα στερηθούν το πόσιμο νερό, παράλληλα με την εκδήλωση πρωτοφανών επιδημιών εξαιτίας της κατάστασης που θα διαμορφωθεί, συγκλονίζει. Κάποιοι λένε πως η περίοδος που το νερό θα εκλείψει, είναι πολύ μακριά. Τα στοιχεία, ωστόσο, τους διαψεύδουν. Δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA και μετρήσεις ειδικών ερευνητικών ομάδων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η παγκόσμια κρίση του νερού δεν βρίσκεται κάπου βαθιά στο μέλλον. Συμβαίνει τώρα και δη σε επίπεδο που αναγκάζει τους επιστήμονες να μιλήσουν για «ώρα μηδέν», καθώς τέσσερις μεγάλες χώρες και συγκεκριμένα η Ισπανία, το Μαρόκο, το Ιράκ και η Ινδία, «στερεύουν» από πόσιμο νερό, ενώ ακολουθούν δεκάδες άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Πόρων δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της μελέτης του για τις εξελίξεις στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Από το 2013, έως το 2017, σε πολλές χώρες και ειδικότερα στις Ισπανία, Μαρόκο, Ιράκ και Ινδία, τα αποθέματα του πόσιμου νερού έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ήδη επηρεαστεί.

Το WRI (World Resources Institute), κάνει λόγο για δραματική εξέλιξη και σημειώνει ότι δεκάδες άλλες χώρες ακολουθούν στη λίστα, αναλαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο για το μέλλον τους. Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών της ολλανδικής κυβέρνησης, εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης έλλειψης πόσιμου νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόσφατα παρουσίασε ένα πρώτο μοντέλο, ενώ έχει επισπεύσει τις εργασίες του, μετά τα τελευταία απογοητευτικά αποτελέσματα της έρευνας για τα αποθέματα του πόσιμου νερού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαρόκου και της «λεκάνης» Al Massira, η οποία σε διάστημα τριών χρόνων, έχασε σχεδόν το 60% των αποθεμάτων της σε νερό. Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για κάποια αόριστη παραφιλολογία, αλλά για μία πραγματικότητα, που έχει αρχίσει ήδη να εξελίσσεται.

Στο Ιράκ, εν μέσω τεταμένης κατάστασης και πολεμικής ατμόσφαιρας, τα αποθέματα νερού στη Μοσούλη έχουν μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 1990.

Ανάλογη κατάσταση και στην Ινδία και στο σημείο συγκέντρωσης του Indira Sagar. Το συγκεκριμένο σημείο συνδέεται με δύο ποτάμια, η ροή των οποίων έχει μειωθεί. Από τη συγκεκριμένη υποδομή εξυπηρετούνται πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι, ενώ τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ινδίας επέβαλε δελτίο στους γεωργούς, για το πότισμα των χωραφιών τους.

Στο μείον 60% βρίσκονται τα αποθέματα νερού και στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη μονάδα συγκέντρωσης της Buendia.

Google+ Linkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*
*
*