Πώς «είδαν» τα διεθνή ΜΜΕ την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Πώς «είδαν» τα διεθνή ΜΜΕ την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι η σημερινή καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή και τα πολιτικά της στελέχη. Με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα που βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ την ιστορικής σημασίας απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Για «δίκη ορόσημο» κάνει λόγο στο ρεπορτάζ της η βρετανική Guardian: «Το ελληνικό δικαστήριο εξέδωσε μια εκκωφαντική καταδικαστική απόφαση εναντίον της Χρυσής Αυγής, κρίνοντας ότι το νεοφασιστικό κόμμα είναι ένοχο για τη λειτουργία εγκληματικής συμμορίας που στόχευε βάναυσα τους αντιπάλους με το πρόσχημα της πολιτικής ομάδας», αναφέρει η εφημερίδα στο σχετικό άρθρο της και κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχος», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro προσθέτοντας ότι «η ετυμηγορία χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς και κραυγές χαράς από τους περίπου 15.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εφετείο Αθηνών».

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζουν οι NYT.

«Η σημερινή ετυμηγορία είναι το πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων και τις οικογένειές τους, και πρέπει να λειτουργήσει ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων δαιμονοποίησης και κατηγορίας ολόκληρων πληθυσμών. Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την αποτροπή της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους στο μέλλον», τονίζει σε μήνυμά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muižnieks.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του, το διεθνές δίκτυο Al Jazeera  περιλαμβάνει δηλώσεις του Maik Fielitz, ερευνητή του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών (IDZ) στην Ιένα σχετικά με την επιρροή της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ευρώπη. «Για αρκετά χρόνια, η Χρυσή Αυγή ήταν ένα είδος ναυαρχίδας για την ακροδεξιά της Ευρώπης, δείχνοντας τι ήταν δυνατό. Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκούς δρόμους υπέρ της Χρυσής Αυγής».

Στον πρόλογο του σχετικού ρεπορτάζ, η Wall Street Journal γράφει: «Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση και αποφάνθηκε ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξεις – ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στον πρόλογο του ρεπορτάζ της η

«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε πως η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση», γράφει το Bloomberg, αναμεταδίδοντας την ιστορική αυτή απόφαση.

Με εκτενή τους δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα αναφέρθηκαν επίσης στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεταξύ πολλών άλλων, η Liberation, η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Google+ Linkedin