Προσφυγή της Ε.Ε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς του Τραμπ

Αίτημα για για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κατέθεσε η Ε.Ε με ποσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ένας αξιωματούχος του Οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και εκείνος των ΗΠΑ μίλησαν τηλεφωνικά μετά την απόφαση Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.

Ο Μακρόν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η απόφασή του είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί διαβεβαιώνει για τη φιλική σχέση του με τον Τραμπ, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει και κάτι ακόμα. Να δεχτεί να συμμετάσχει η κυβέρνησή του σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ένα πράγμα λείπει από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Τι απάντηση έδωσε ο Τραμπ στον Μακρόν…

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ είχε διαμηνύσει ότι η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση της επιβολής δασμών». «Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα τον (υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ) Ουίλμπουρ Ρος και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λε Μερ.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού έγιναν σε δημοσιογράφους ενώ προσγειώθηκε στο Μόντρεαλ, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στο Ουίσλερ του Καναδά, όπου θα γίνει η Σύνοδος των G7.

Σκληρή και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα που εισάγουν οι ΗΠΑ από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς, καθώς ταξίδευε για τη Σύνοδο των G7, που θα γίνει στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς. Και τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της. Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Google+ Linkedin