Προσφορά και ζήτηση

Προσφορά και ζήτηση

Του Πλάτωνα Τσούλου για την εφημερίδα “Η Ναυτεμπορική”

Στην αγορά τα πάντα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση: οι τιμές, οι προωθητικές ενέργειες, οι εκπτώσεις, τα διαθέσιμα αποθέματα, οι χρόνοι παράδοσης – παραλαβής, οι χρόνοι πληρωμών, όλα… είτε πρόκειται για αγαθά καθημερινής ανάγκης, είτε για βιομηχανικά προϊόντα, είτε για πρώτες ύλες, είτε για την ενέργεια – στην προκειμένη περίπτωση για το φυσικό αέριο, που έχει την τιμητική του ένεκα των απειλών της Ρωσίας έναντι της Ε.Ε. ότι θα κόψει τη ροή του «Nord Stream l».

Η 21η Ιουλίου πλησιάζει, η συντήρηση του αγωγού σύντομα θα λάβει τέλος και όλοι θα μάθουμε τις κατ’ αρχήν προθέσεις του Ρώσου προέδρου. Το κατά πόσο θα κάνει πράξη τις απειλές του, προκαλώντας ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη, ή θα ακολουθήσει μια πιο ήπια στάση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η στάση του αποδειχθεί επιθετική, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να θυμούνται ότι η μάχη για την ενεργειακή επάρκεια σε εθνικό επίπεδο δεν θα κριθεί μόνο από τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, αλλά και από τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, εν ολίγοις του φυσικού αερίου, όπως και από την τιμή του. Διότι όταν η προσφορά καταρρεύσει και η ζήτηση εκτοξευθεί στα ύψη, προτεραιότητα θα λάβει το κράτος που θα κινηθεί ταχύτερα και επιθετικότερα έναντι των άλλων, ώστε να προλάβει να δεσμεύσει τις επιθυμητές ποσότητες φυσικού αερίου.

Και το σημαντικότερο; Ανάλογο κλίμα δεν ξαναέζησαν οι εμπλεκόμενες στην ενεργειακή αγορά εταιρείες, οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε. Όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη, στο πεδίο της προσφοράς και της ζήτησης, και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νικητές αλλά και χαμένοι.

Google+ Linkedin