Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα καμμένα της ανατολικής Κορινθίας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα καμμένα της ανατολικής Κορινθίας

Στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της ανατολικής Κορινθίας περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση ,στελέχη της Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ και τους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου Νίκο Γόντικα και Γιάννη Κελάρη.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική και στην απουσία ουσιαστικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους, ενώ ζήτησε γρήγορη καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση στο 100% των πληγέντων , προαναγγέλλοντας σχετικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στη Βουλή. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΕ της Κορινθίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει όσα σημείωναν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου στις 20 Ιούλη, όταν συζητήθηκε η Επερώτηση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο πυρκαγιών, απαιτώντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη λήψη άμεσων μέτρων.

«Η Δασική Υπηρεσία στην Πελοπόννησο, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση έχει υποβαθμισθεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες.

Πόσοι άραγε από τους δασικούς δρόμους καθαρίστηκαν φέτος στην Περιφέρεια ώστε να έχουν ασφαλή δίοδο τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί; Τα στοιχεία που καταγράφονται από Περιφερειακές Ενότητες, με τα τεράστια προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Δασαρχεία) είναι χαρακτηριστικά και πρέπει να κτυπήσουν το καμπανάκι. Πυροφυλάκια που δεν έχουν επανδρωθεί, δασικοί δρόμοι που δεν συντηρήθηκαν, έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων στα Δασαρχεία, σοβαρές ελλείψεις σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων κ.ά. όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος είναι εδώ, η Πελοπόννησος είναι ανοχύρωτη και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω του μεγάλου ορεινού – δασικού όγκου, σε συνδυασμό με ανάλογα δυσμενή καιρικά φαινόμενα» και συνεχίζει :

«Και μόνο το γεγονός ότι η Επερώτηση συζητήθηκε δυόμιση σχεδόν μήνες (!) απ’ όταν κατατέθηκε (12 Μάη) και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δείχνει τη συνολικότερη στάση της Περιφέρειας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην ανάγκη να υπάρξουν έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλιμακίου του ΚΚΕ ,το ζήτημα της ανύπαρκτης πρόληψης προκύπτει από παντού:

Από την παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, με τις τελευταίες να έχουν ανοιχτεί το 2007 (!) σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Από τους ασυντήρητους αγροτικούς δρόμους, που έγιναν εντελώς απροσπέλαστοι μετά τις τελευταίες πλημμύρες, πριν από 20 σχεδόν μέρες.

Από τις ανύπαρκτες υποδομές για την υποστήριξη του έργου της κατάσβεσης μέσα στο δάσος, αν κρίνει κανείς από τις μαρτυρίες εθελοντών ότι τα υπάρχοντα μέσα αρκούν για να αντιμετωπιστεί μια μικρή εστία, το πολύ – πολύ μια φωτιά από κεραυνό και όχι βέβαια να δοθεί ουσιαστική βοήθεια σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, όπως αυτήν που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη.

Google+ Linkedin