Παρέμβαση Ο.Ε.ΕΣ.Π. στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των 38 τμημάτων ΑΕΙ

Παρέμβαση Ο.Ε.ΕΣ.Π. στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των 38 τμημάτων ΑΕΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                          ………………………………………………………….Πάτρα, 25-11-2019

Αρ. Πρωτ.:12322

Προς
Την κα. Κεραμέως Νίκη
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αθήνα

Κυρία Υπουργέ,

Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), θα ήθελαν να σας εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με την ανακοίνωσή σας περί αναστολής έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην ανακοίνωσή σας επισημαίνετε ότι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν «προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση» και ότι «τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».  

Πρόσφατα σας είχαμε αποστείλει επιστολές για την Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης αλλά και της Νομικής Σχολής των Πατρών και αναφερόμασταν στα αρνητικά αποτελέσματα που θα είχαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της κάθε περιοχής, η μεν απομάκρυνση και η δε κατάργηση αντίστοιχα.  

Σας εφιστούμε την προσοχή σας καθώς οι συνεχείς αλλαγές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, με βάση τις δικές τους επιλογές αλλά και τις πιέσεις κάποιων ακαδημαϊκών κοινοτήτων τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να ταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολών, των φοιτητών αλλά και των οικογενειών τους.  Πρέπει να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική που να υπερβαίνει την θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης με μόνο στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στόχος σας θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση όλων των σχολών και όχι η υποβάθμισή τους ή η κατάργησή τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τελική σας απόφαση δεν θα είναι συνυφασμένη με ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί προφανώς είναι άλλο η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων με αναβαθμισμένη τη δημόσια παιδεία και άλλο η παράδοσή της σε ιδιώτες. 

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

  • Αντικειμενική επανεξέταση την απόφασης για αναστολή έναρξης λειτουργίας των 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που επρόκειτο να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια 
  • Διάλογος με τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες για την ενδυνάμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων
  • Μακροχρόνια στρατηγική με μόνο στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας την επιστολή της Ομοσπονδίας μας και ευελπιστούμε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος………………………………………………………….Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Βαγενάς……………………………………………….Αντώνιος Καλοθέου

Google+ Linkedin