Παράνομες απολύσεις και άθλιες εργασιακές συνθήκες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κορίνθου

Παράνομες απολύσεις και άθλιες εργασιακές συνθήκες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κορίνθου

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (Προ.Κε.Κ.Α.) Κορίνθου τόσο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, όσο και για τους εργαζόμενους του κέντρου καταδικάζει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου, ενώ καταγγέλλει και τις απολύσεις εργαζομένων.

Σημειώνει ότι «το κράτος έχει παραδώσει την παροχή της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης, την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των μεταναστών σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, η οποία επιχορηγήθηκε και με περισσότερα από 7.000.000 ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαν προσληφθεί 1 γιατρός, 1 διερμηνέας, 5 νοσηλευτές, 3 κοινωνικοί λειτουργοί, 1 διοικητικός και 1 επισκέπτρια υγείας».

Καταγγέλλουμε την απόλυση 4 εργαζομένων (1 διερμηνέας, 2 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 ψυχολόγος), μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες που είχαν δηλώσει εγκυμοσύνη και ήταν σε αναστολή σύμβασης κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύεται να απολυθούν. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση από την ΕΕ, τη στιγμή που η τροποποιητική προβλέπει τη λήξη της επιδότησης στις 31-12-2022.

Οι απολύσεις αυτές έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου. Αυτό επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο και η πρόσφατη αυτοκτονία του νεαρού μετανάστη.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση επαναπρόσληψή τους.
  • Την άμεση καταβολή 2ου μισθού σε εργαζόμενους σε ΠΡΟΚΕΚΑ, το οποίο ψηφίστηκε με ΦΕΚ στις 17/12/2019, ο οποίος έχει αποδοθεί μέχρι τον Ιούλη 2020 και όχι έως τη λήξη του έτους.
  • Η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους.
  • Να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα χαρτιά στους πρόσφυγες, ώστε να μεταβούν στις χώρες που προορισμού τους. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας».
Google+ Linkedin